
 
U.S. Department of Labor   Employee Benefits Security Administration  
                                                            Washington, D.C. 20210  
 
May 8, 2006 
 
The Honorable George J. Chanos 
Attorney General 
Nevada Department of Justice 
555 East Washington Avenue 
Las Vegas, Nevada  89101-1088 
 
Dear Attorney General Chanos: 
 
This is in response to the request from your Office for guidance regarding the definition 
of “multiple employer welfare arrangement” (MEWA) in section 3(40) of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).  Your inquiry indicates that an issue 
has arisen in connection with an order issued by the Division of Insurance of the 
Nevada Department of Business and Industry directing Payroll Solutions Group 
Limited (Company), a professional employer organization doing business in Nevada, to 
cease and desist offering unlicensed insurance through a MEWA, the PSG Employee 
Medical Plan (Plan), to its client employers in the State of Nevada.   The Company is 
resisting the order claiming the Plan is a single employer plan, not a MEWA, and that 
section 514(a) of ERISA preempts the application of state insurance regulation. 
 
Section 514(a) of Title I of ERISA generally preempts state laws purporting to regulate 
an employee benefit plan covered under that title. There are, however, exceptions to 
this general preemption provision. The relevant exception for purposes of your inquiry 
is in subsection 514(b)(6)(A), which allows state insurance regulation of MEWAs 
without regard to whether they are employee benefit plans covered by Title I of ERISA.  
Section 3(40)(A) of ERISA defines the term MEWA, in relevant part, to mean: “[A]n 
employee welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee 
welfare benefit plan), which is established or maintained for the purpose of offering or 
providing any benefit described in [section 3(1) of ERISA] to the employees of two or 
more employers (including one or more self-employed individuals), or to their 
beneficiaries, except that such term does not include any such plan or other 
arrangement which is established or maintained -- (i) under or pursuant to one or more 
agreements which the Secretary [of Labor] finds to be collective bargaining agreements, 
(ii) by a rural electric cooperative, or (iii) by a rural telephone cooperative association.”  
 
The Department has previously expressed the view that a plan that is maintained by a 
single employer for the exclusive purpose of providing benefits to that employer’s 
employees, former employees, or their beneficiaries, would be a single employer plan 
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and not a MEWA within the meaning of ERISA section 3(40).   See Employee Benefits 
Security Administration, U.S. Department of Labor, MEWAs - Multiple Employer 
Welfare Arrangements under the Employee Retirement Income Security Act: A Guide 
to Federal and State Regulation 30 (2003).  On the other hand, the Department has also 
previously expressed the view that where the employees participating in the plan of an 
employee leasing organization include employees of two or more client employers, or 
employees of the leasing organization and at least one client employer, the plan of the 
leasing organization would, by definition, constitute a MEWA because the plan would 
be providing benefits to the employees of two or more employers.  Advisory Opinion 
92-07A (Feb. 20, 1992).  The Department believes the same analysis is applicable to plans 
of professional employer organizations covering the employees of their client 
companies.  The relevant issue for purposes of your inquiry thus is whether the 
employees who participate in the Plan are exclusively employees of the Company, or 
are, rather, employees of more than one employer. 
 
The term “employee” is defined in section 3(6) of ERISA to mean “any individual 
employed by an employer.”  Whether an individual is an “employee” for purposes 
section 3(6) of Title I of ERISA generally requires a determination of whether there is an 
employer-employee relationship applying common law principles. See Nationwide 
Mutual Insurance Company v. Darden, 503 U.S. 318 (1992); Yates v. Hendon, 541 U.S. 1 
(2004).  In making such determinations, therefore, consideration must be given, among 
other matters, to whether the person for whom services are being performed has the 
right to control and direct the individual who performs the services, not only as to the 
result to be accomplished by the work, but also as to the details and means by which the 
result is to be accomplished; whether the person for whom services are being performed 
has the right to discharge the individual performing the services; and whether the 
individual performing the services is as a matter of economic reality dependent upon 
the business to which he or she renders services.  Advisory Opinion 95-29A (Dec. 7, 
1995); Advisory Opinion 95-22A (Aug. 25, 1995).  In this regard, the Department has 
taken the position that payment of wages; payment of federal, state, and local 
employment taxes; and the provision of health or pension benefits (or both) are not 
determinative of an employee-employer relationship.  Advisory Opinion 93-29A (Oct. 
22, 1993).  Further, a contract purporting to create an employer-employee relationship 
also will not control where common law factors (as applied to the facts and 
circumstances) establish that the relationship does not exist.  Advisory Opinion 2005-
12A (May 16, 2005); see also Advisory Opinion 95-22A (Aug. 25, 1995). 
 
Included in your submission was a copy of a letter, dated March 24, 2004, from the 
Department of Labor’s Regional Office in San Francisco to Harold Winters, President of 
the Company, and Tim Menifield, Trustee of the Plan.  In that letter, the Department 
described the Company as a professional employee organization that executes leasing 
agreements with client employers from various industries.  Under the leasing 
arrangement, employees are “shared” by the Company and the respective client 
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employer, but the Company and the client employer have different obligations.  In 
exchange for a fee, the Company performs certain administrative and support services 
including payroll, benefits, and worker’s compensation.  The payments collected by the 
Company from participating employers include health contribution payments or 
“premiums” that are to be used to pay medical claims under the Plan’s self-funded 
arrangement.  The Department’s letter concluded that the client employers, in practice, 
retain the responsibility of supervising, training, hiring, and firing of its employees, and 
thus, the client employers and their employees have a common-law employer-employee 
relationship.   
 
Under the circumstances set forth above, the participants in the Plan thus include 
employees of two or more employers, notwithstanding the fact that the Company may 
be a co-employer or joint employer for other purposes.  A professional employer 
organization’s responsibilities as employer, or co-employer, under laws other than 
ERISA is not determinative for purposes of identifying a single employer to the 
exclusion of others under ERISA section 3(40).   For example, the employer responsible 
for purposes of withholding federal income taxes and Federal Insurance Contributions 
Act tax payments can be the trustee of an employer’s bankruptcy estate, Otte v. U.S., 119 
U.S. 43  (1974), the regulations under the Fair Labor Standards Act of 1938 contemplate 
joint compliance responsibility among joint employers,  29  C.F.R. §  791.2(a), and under 
the Family Leave Medical Act of 1983 a leasing company that is an employer of 
employees is generally a joint employer and compliance requirements are divided 
among the leasing company, as primary employer, and its client employer as secondary 
employer.  29 C.F.R. § 825.1(b),(c).  Similarly, although the Department expressed the 
view that a leasing company acting as co-employer was an employer under ERISA 
section 3(5) by acting directly or indirectly in the interest of an employer in establishing 
or maintaining an employee benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1), the 
Department concluded that the same plan was a MEWA.  Advisory Opinion 95-29A 
(Dec. 7, 1995).1  Therefore, even if the Plan were found to be an employee benefit plan 
within the meaning of section 3(1), it would be a multiple employer plan, not a single 
employer plan, and would be a MEWA subject to state insurance regulation at least to 
the extent permitted under section 514(b)(6)(A) of ERISA.2

  

                                                 
1  Further, although in connection with the proposed regulations governing Form M-1 reporting under ERISA 
section 101(g) representatives of professional employer organizations argued that their group health plans should not 
be considered MEWAs because the organizations act as co-employers, the Department was unable to conclude that 
such plans do not cover the employees of more than one employer.  68 FR 17497 (2003). 
2  If a MEWA is “fully insured” within the meaning of section 514(b)(6)(D) of ERISA, state insurance law may 
apply to the extent it provides standards requiring the maintenance of specified levels of reserves and contributions, 
and provisions to enforce such standards ( See section 514(b)(6)(A)(i)). If the MEWA is not fully insured, any law 
of any state which regulates insurance may apply to the extent not inconsistent with title I of ERISA (See 
514(b)(6)(A)(ii)). 
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You also asked that we specifically address the Company’s contention that the Plan 
cannot be a MEWA because Nevada state law provides that “an employee leasing 
company shall be deemed to be the employer of its leased employees for the purposes 
of sponsoring and maintaining any benefit plans.”  Nev. Rev. Stat. § 616B.691(2) (2005).   
It is the Department's view that whether an arrangement is a MEWA within the 
meaning of section 3(40) is a question of federal law.   See, e.g., Nationwide Mutual 
Insurance Company v. Darden, 503 U.S. 318, n. 5 (1992) (Court construed the term 
employee under ERISA to incorporate “the general common law of agency, rather than 
... the law of any particular State.”); see also Serapion v. Martinez, 119 F3d 982, 988 (1st Cir. 
1997) (court rejected arguments regarding employee status of partners under Title VII of 
the Human Rights Act of 1964 based on Puerto Rico law; absent plain indication of 
contrary intent, “courts ought to presume that the interpretation of a federal statute is 
not dependent upon state law”).  Thus, a state statute addressing the leasing company 
relationship to leased employees would not govern the determination of whether any 
particular arrangement is a MEWA by reason of providing benefits to the employees of 
two or more employers. 
 
This letter should not be read as expressing the view that the Plan is itself an “employee 
welfare benefit plan” within the meaning of section 3(1) of ERISA, or that the Company 
would be shielded from the consequences of employer or co-employer status under 
ERISA or any other law.   
 
Sincerely, 
 
 
 
Robert J. Doyle 
Director of Regulations 
  and Interpretations 


	 

