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Dear Mr. Hudson: 

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title 
I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you 
ask whether the Homefurnishings Manufacturers Association Health Benefit Trust (the 
Trust) is a multiple employer welfare arrangement (MEWA) within the meaning of 
section 3(40) of title I of ERISA and therefore subject to applicable state regulation. 

The information which you submitted indicates that the Trust is maintained by the 
Homefurnishings Manufacturers Association (the Association) to provide benefits to 
employees of the Association and its "affiliates." You advise that the Trust is open to 
members of the Association who are manufacturers, suppliers, and affiliates involved in 
the homefurnishing manufacturing business. Article III, Section 1 of the Association's 
Bylaws provides, in pertinent part, as follows: 

Section 1. There shall be three (3) classes of membership in the Homefurnishings 
>Manufacturers Association: 

Manufacturer Division: Any manufacturer or corporation engaged in the manufacturing 
of furniture, accessories [sic], lighting, floor covering, bedding and outdoor furniture and 
any other commonly used interior furnishings products which are sold directly to the 
retailer shall be qualified for Manufacturer Division Membership with all voting rights. 
The Manufacturer Division is a company membership. 

Supplier Division: Any person or company who supplies component parts or services to a 
homefurnishings manufacturer. The Supplier Division will have a separate Executive 
Committee and Board of Directors meetings. The Supplier Division is an individual 
membership with voting rights only in the Supplier Division meetings. 
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Affiliate Division: A company who supplies homefurnishings products directly to the 
retailer, but is not a manufacturer or a person who provides a service primarily to the 
suppliers. The Affiliate Division is a company membership with no voting rights. 

You further stated that the employers utilizing the Trust to provide benefits to their 
employees do not constitute a "control group" within the meaning of section 3(40)(B) and 
that the Trust is not maintained pursuant to any collectively bargained agreement or by a 
rural electric or telephone cooperative. 

Section 3(40)(A) of title I of ERISA defines the term "MEWA" to include: 

. . . an employee welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee 
welfare benefit plan), which is established or maintained for the purpose of offering or 
providing any benefit described in paragraph(1) to the employees of two or more 
employers (including one or more self-employed individuals), or to their beneficiaries, 
except that such term does not include any such plan or other arrangement which is 
established or maintained -­

(i) under or pursuant to one or more agreements which the Secretary finds to be collective 
bargaining agreements, 

(ii) by a rural electric cooperative, or 

(iii) by a rural telephone cooperative association. 

Section 3(40)(B) provides in pertinent part: 

For purposes of this paragraph -­

(i) two or more trades or businesses, whether or not incorporated, shall be deemed a 
single employer if such trades or businesses are within the same control group, 

(ii) the term "control group" means a group of trades or businesses under common 
control.... 

Based upon the information you submitted, it is the position of the Department of Labor 
(the Department) that the Trust is a MEWA within the meaning of section 3(40). The 
Trust covers the employees of two or more separate, independent employers, is not 
maintained by either a rural electric cooperative or a rural telephone cooperative 
association, and is not maintained under or pursuant to any collective bargaining 
agreement. 

Although section 514(a) of title I of ERISA provides that any state law or regulation 
which relates to an employee benefit plan covered by ERISA is preempted, section 
514(b) of ERISA provides: 
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(6) (A) Notwithstanding any other provision of this section -­

(i) in the case of an employee welfare benefit plan which is a multiple employer welfare 
arrangement and is fully insured (or which is a multiple employer welfare arrangement 
subject to an exemption under subparagraph (B)), any law of any State which regulates 
insurance may apply to such arrangement to the extent that such law provides-­

(I) standards, requiring the maintenance of specified of reserves and specified levels of 
contributions, which any such plan, or any trust established under such a plan, must meet 
in order to be considered under such law able to pay benefits in full when due, and 

(II) provisions to enforce such standards, and 

(ii) in the case of any other employee welfare benefit plan which is a multiple employer 
welfare arrangement, in addition to this title, any law of any State which regulates 
insurance may apply to the extent not inconsistent with the preceding sections of this 
title. 

(B) the Secretary may, under regulations which may be prescribed by the Secretary, 
exempt from subparagraph  (A)(ii), individually or by class, multiple employer 
welfare arrangements which are not fully insured. Any such exemption may be 
granted with respect to any arrangement or class of arrangements only if such 
arrangement or each arrangement which is a member of such class meets the 
requirements of section 3(1) and section 4 necessary to be considered an employee 
welfare benefit plan to which this title applies. 

Although section 514(b)(6)(B) provides that the Secretary of Labor may prescribe 
regulations under which the Department may exempt employee benefit plans which are 
MEWAs from state regulation under section 514(b)(6)(A)(ii), the Department has 
previously stated that it did not see the need to prescribe regulations under section 
514(b)(6)(B) to exempt such MEWAs from state regulation. The Department, at this time 
has not changed its position. Accordingly, the Department is not providing such MEWAs 
exemptions from state regulation. 

It is, therefore, the Department's position that the preemption provisions of ERISA do not 
preclude state regulation of the Trust at least to the extent provided in section 
514(b)(6)(A), regardless of whether it is an employee benefit plan covered by title I of 
ERISA, because, under current law, it is a MEWA within the meaning of section 3(40) of 
that title. 

Enclosed for your information is a copy of Opinion 90-18A (issued July 2, 1990) which 
discusses the scope of the states' authority to regulate pursuant to section 514(b)(6)(A). 
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Because your request for an advisory opinion was concerned primarily with the issue of 
whether or not the Trust is subject to the applicable regulatory authority of the State of 
Texas's insurance laws or is saved from such authority under the general preemption 
provision of section 514(a) of title I of ERISA, and because of the opinion above, we 
have determined it is not necessary at this time to render an opinion as to whether the 
Program is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of that 
title. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it 
is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating 
to the effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Robert J. Doyle 
Director of Regulations 
and Interpretations 

Enclosure 
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