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Dear Ms. Phillips: 

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee 
Retirements Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically you ask whether the AGC Health Benefit Trust 
(the Trust) is a multiple employer welfare arrangement (MEWA) within the meaning of section 3(40) of title I of 
ERISA and therefore subject to the applicable regulatory authority of the State of Oregon and whether the Trust is 
an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of title I or ERISA or an employee pension 
benefit plan within the meaning of section 3(2) of that title. 

The information you submitted indicated that the Trust was created pursuant to a trust agreement effective 
January 1, 1971, and amended and restated on January 1, 1986, between the Oregon-Columbia Chapter, The 
Associated General Contractors of America, Inc. (AGC) on behalf of itself and its employer members as Trustor 
and four individuals as Trustees. The restated trust agreement states that the purpose of the Trust is to provide 
health benefits to eligible employees of employers who qualify and elect to make contributions. The term 
"employer" id defined in Article I, Section 5 as follows: 

Subject to approval by Trustees, Trustor, and any other employer who is a member of the Trustor, 
including an affiliate member who is required to make Contributions to the Fund, Trustees may adopt 
uniform rules and regulations for the inclusion of new employers in and the expulsion of current 
employers from Trust participation based on sound actuarial principles for the funding of Plan benefits. 
No employee shall be allowed to begin participation or to continue to participate in the Plan and Trust if 
such participation would cause the Trust to not constitute a voluntary employees' benefit association. 

Trustees of the Trust serve at the pleasure of AGC.  Article 2, Section 2.1 of the Bylaws of the AGC provides for 
the following classes of membership: 

2.1.1 The classes of membership and affiliation in the Association are a) General Contractor Members 
(voting members); and b) Associates (non-voting affiliates). 

2.1.2 General Contractor Member.  General Contractor Members (Members) are the members of the 
association.  A Member shall be an individual partnership, corporation, or other business entity that is 
capable of performing construction work as a contractor with overall responsibility for the satisfactory 
completion of a project using its own forces to perform or supervise part of the work and who is also in 
good standing with the Association. 

2.1.3 Associate.   An Associate shall be an individual, partnership, corporation, or other business entity 
that is in good standing with the Association and qualifies under any of the following categories: 

2.1.3.1 Subcontractor Associate. One who performs construction work as subcontractor, and does 
not qualify or elect Member status; 

2.1.3.2 Industry Associate. One who serves the construction industry in a trade, fiduciary or other 
relationship; 

2.1.3.3 Professional Associate. One who provides professional service to the construction 
industry; 
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2.1.3.4  Construction Employee Associate. A current employee in the construction industry, or one 
who is actively seeking employment in the construction industry, who has a recent successful 
history of employment in the construction industry; 

2.1.3.5  Public Employee Associate. A public employee involved in or responsible for public 
works construction for a federal, state, county, or municipal government or other political 
subdivision; or 

2.1.3.6  Retiree Associate. One who has retired from the construction industry but while working 
was an owner or manager of a Member or Associate. 

2.1.4 An individual, partnership, corporation, or other business entity which would otherwise qualify as 
an Associate but which performs over 25% of its volume as a general contractor must be a Member. 

2.1.5  The Board of Directors is the sole judge of the qualifications and proper classification of a Member 
or Associate of prospective Member or Associate. 

In a telephone conversation with a representative of this Office, you stated that, to your knowledge, the Trust is 
not maintained under or pursuant to any collective bargaining agreement, the participating employers in the 
Trust are not a "control group" within the meaning of section 3(40)(B) of title I of ERISA, and there is no rural 
electric cooperative in any way involved with the Trust. 

Section 3(40)(A) of title I of ERISA defines the term "MEWA" to include: 

. . . any employee welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee welfare 
benefit plan), which is established or maintained for the purpose of offering or providing any benefit 
described in paragraph (1) to the employees of two or more employers (including one or more self-
employed individuals), or to their beneficiaries, except that such term does not include any such plan or 
other arrangement which is established or maintained -- 

 (i) under or pursuant to one or more agreements which the Secretary finds to be collective 
bargaining agreements, or 

(ii) a rural electric cooperative. 

Section 3(40)(B) provides in pertinent part: 

For the purposes of this paragraph -- 

(i) two or more trades or businesses, whether or not incorporated, shall be deemed a single 
employer if such trades or businesses are within the same control group, 
(ii) the term "control group" means a group of trades or businesses under common control, … 

Based upon the information you submitted, it is the position of the Department of Labor (the Department) that the 
Trust is a MEWA within the meaning of section 3(40). The Trust covers the employees of two or more separate, 
independent employers; is not maintained by a rural electric cooperative; and is not maintained under or pursuant 
to any collective bargaining agreement. 

Although section 514(a) of ERISA provides that any state law or regulation which relates to an employee benefit 
plan covered by ERISA is preempted, section 514(b) of title I of ERISA provides: 

(6)(A) Notwithstanding any other provision of this section -- (i) in the case of an employee 
welfare benefit plan which is a multiple employer welfare arrangement and is fully insured (or which is 
a multiple employer welfare management subject to an exemption under subparagraph (B)), any such 
law of any State which regulates insurance may apply to such arrangement to the extent that such law 
provides-- 

 (I) standards, requiring the maintenance of specified levels of reserves and specified levels of 
contributions, which any such plan, or any trust established under such a plan, must meet in order to 
be considered under such law able to pay benefits in full when due, and 



-3- 

(II) provisions to enforce such standards, and 
(ii) in the case of any other employee welfare benefit plan which is a multiple employer 

welfare arrangement, in addition to this title, any law of any State which regulates insurance may 
apply to the extent not inconsistent with the preceding sections of this title. 

(B) The Secretary may, under regulations which may be prescribed by the Secretary, exempt 
from subparagraph (A)(ii), individually or by class, multiple employer welfare arrangements which are 
not fully insured. Any such exemption may be granted with respect to any arrangement or class of 
arrangements only if such arrangements only if such arrangement or each arrangement which is a 
member of such class meets the requirements of section 3(1) and section 4 necessary to be considered 
an employee welfare benefit plan to which this title applies. 

. . . 

(D) For purposes of this paragraph, a multiple employer welfare arrangement shall be considered fully 
insured only if the terms of the arrangement provide for benefits the amount of all of which the 
Secretary determines are guaranteed under a contract, or policy of insurance, issued by an insurance 
company, insurance service, or insurance organization, qualified to conduct business in a State. 

Although section 514(b)(6)(B) provides that the Secretary of Labor may prescribe regulations under which the 
Department may exempt MEWAs from state regulation under section 514(b)(6)(A)(ii), the Department has 
previously stated that it did not see the need to prescribe such regulations. The Department, at this time, has 
not changed its position. Accordingly, the Department is not exempting MEWAs from state regulation. 

It is, therefore, the Department's position that the preemption provisions of ERISA do not preclude state 
regulation of the Trust at least to the extent provided in section 514(b)(6)(A), regardless of whether it is an 
employee benefit plan covered by title I of ERISA, because it is a MEWA within the meaning of section 3(40) 
of that title. 

Enclosed for your information is a copy of Opinion 90-18A (issued July 2, 1990) which discusses the scope of 
the states' authority to regulate pursuant to section 514(b)(6)(A). 

Because your request for an opinion was concerned primarily with the issue of whether or not the Trust is subject 
to the applicable regulatory authority of the State of Oregon's insurance laws or is saved from such authority 
under the general preemption provision of section 514(a) of title I of ERISA, and because of the opinion above, 
we have determined it is not necessary at this time to render an opinion as to whether the Trust is an employee 
welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of that title. 

We found no indications in the information you submitted that the Trust may be fully insured. The fact that the 
Trust may have obtained stop-less insurance does not in itself indicate the Trust is fully insured within the 
meaning of section 514(b)(6)(D). Although the information you submitted did not include a copy of the stop-loss 
insurance contract, it is the Department's position that such a policy shall be considered to fully insure an 
arrangement only if the terms of the arrangement provide that the amount of all benefits are guaranteed under the 
insurance contract or policy. Many stop-loss policies only guarantee benefits above a threshold amount paid 
through another funding vehicle. Accordingly, based on the information provided, we are unable to conclude that 
the Trust is fully insured within the meaning of section 514(b)(6)(D) of title I of ERISA. 

The proceeding constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to 
the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Robert J. Doyle 
Director of Regulations 

and Interpretations 

Enclosure 




