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MAR 19 1986      86-12A 

Sec. 
 
Mr. Richard D. Belford 
Donovan, Leisure, Newton & Irvine 
30 Rockefeller Plaza  
New York, NY 10112 
 
Re: PaineWebber, Inc. 

Identification Number F-3055A  
 
Dear Mr. Belford: 
  
This responds to your letter of March 7, 1985, requesting an advisory opinion regarding the 
application of Part V of Prohibited Transaction Exemption 75-1 (40 FR 50845, October 31, 
1975) (PTE 75-1). Your letter concerns extensions of credit in connection with securities 
transactions involving PaineWebber, Inc. (PaineWebber) and employee benefit plans covered by 
Title I of ERISA, H.R. 10 plans and individual retirement accounts (IRAs). 
 
You represent that PaineWebber, a subsidiary of Paine Webber Group Inc., is a member of the 
New York Stock Exchange and other exchanges and is registered as a broker-dealer under the 
Securities Exchange Act of 1934. PaineWebber provides various services to employee benefit 
plans, H.R. 10 plans and IRAs, including effecting or executing securities transactions, rendering 
investment advice for a fee, and acting as a nondiscretionary, nonbank custodian. PaineWebber 
has received approval from the Internal Revenue Service to serve as a nonbank custodian 
pursuant to Treasury Regulation section 1.401-12(n). 
 
PaineWebber proposes to extend credit under the following circumstances to those plans with 
respect to which it is a party in interest under section 3(14) of the Employee Retirement Income 
Security Act of 1974 (ERISA) or a disqualified person under section 4975(e)(2) of the Internal 
Revenue Code of 1954 (the Code) but not a fiduciary as defined in ERISA section 3(21) or Code 
section 4975(e)(3). 
 
(1) PaineWebber will permit an employee benefit plan, H.R. 10 plan or IRA to establish a 

margin account in connection with the purchase or sale of securities and to maintain the 
securities purchased in such account. 
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(2) PaineWebber will allow an employee benefit plan, H.R. 10 plan or IRA which previously 
bought securities and paid the purchase price in full (whether within or beyond the customary 
five-day settlement period) to transfer the securities from a cash account to a margin account, 
thereby permitting the plan to satisfy current margin calls (according to a formula which the 
plan has agreed to in advance) in regard to other securities previously purchased or sold and 
held in the margin account. 

 
You explain that a "cash account" is an investment account under which a customer is expected 
to pay a broker-dealer in full within the customary five-day settlement period for any purchases 
for the account. A "margin account" is an account where the customer pays a portion of the 
amount required for a purchase of securities and borrows the balance from the brokerdealer. The 
amount that is to be paid in cash is the "initial margin requirement" and the relationship that 
subsequently must be maintained between the equity in the account and the market value of the 
securities is the "maintenance margin." If the market value of the investments falls to the point 
where the equity is below the maintenance margin, the customer must provide more cash or 
transfer unmargined securities into the margin account. Otherwise, a part of the investments will 
be sold to satisfy the loan by the broker-dealer. 
 
You further represent that all extensions of credit by PaineWebber in these situations will be 
made in accordance with the applicable rules of the Federal Reserve Board, the Securities and 
Exchange Commission and any appropriate stock exchange. Moreover, these extensions of credit 
will be made at the same interest rates and on the same terms as PaineWebber ordinarily requires 
of its other customers in connection with securities transactions. The credit extensions will 
satisfy the conditions described in paragraph (b)(2) and (3) and paragraph (c) of Part V of PTE 
75-1. 
 
You ask our opinion whether the exemption contained in Part V of PTE 75-1 applies to 
extensions of credit as described above by PaineWebber to employee benefit plans subject to 
Title I of ERISA. You ask also if the exemption extends to H.R. 10 plans and IRAs. 
 
Certain H.R. 10 plans and individual retirement accounts are not subject to Title I of ERISA, as 
discussed in Department of Labor regulations 29 CFR 2510.3-2(d) and 2510.3-3(b).1 Such 
                                                           
1 Under the regulations, the term "employee benefit plan" does not include an IRA provided that: 
(1) no contributions to the plan are made by the employer or employee association; (2) 
participation is completely voluntary for employees or members; (3) the sole involvement of the 
employer or employee organization is to permit the sponsor to publicize the program and to 
collect contributions on behalf of the sponsor through payroll deductions or dues checkoffs; and 
(4) the employer or employee organization receives no consideration in the form of cash or 
otherwise, other than reasonable compensation for services actually rendered in connection with 
payroll deductions or dues checkoffs. 
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H.R. 10 plans and IRAs are subject to Title II of ERISA, section 4975 of the Code. Presidential 
Reorganization No. 4 of 1978 (43 FR 47713, October 17, 1978), effective December 31, 1978, 
transferred the authority of the Secretary of the Treasury to issue rulings under section 4975 of 
the Code to the Secretary of Labor. Accordingly, references in this letter to sections 3(14) and 
406 of ERISA should be read to refer as well to the corresponding provisions of section 4975 of 
the Code. 
 
Section 406(a)(1)(B) and (D) of ERISA prohibits a fiduciary with respect to a plan from causing 
the plan to engage in a transaction, if he or she knows or should know that the transaction 
constitutes a direct or indirect lending of money or other extension of credit between a plan and a 
party in interest or a use of plan assets for the benefit of a party in interest. ERISA section 3(14) 
defines the term "party in interest" to include a plan fiduciary as well as a person providing 
services to the plan. Additionally, section 406(b)(1) and (2) provides that a fiduciary, as defined 
in section 3(21)(A), may not deal with plan assets in his or her own interest or for his or her own 
account or act in a transaction involving the plan on behalf of a party whose interests are adverse 
to those of the plan or its participants or beneficiaries. 
 
PTE 75-1 permits various classes of transactions involving employee benefit plans and certain 
broker-dealers, reporting dealers and banks, provided the relevant conditions specified in the 
class exemption are met. Part V of PTE 75-1 provides that the restrictions of section 406 of 
ERISA and the taxes imposed by section 4975(a) and (b) of the Code, by reason of section 
4975(c)(1) of the Code, shall not apply to any extension of credit to an employee benefit plan by 
a party in interest or disqualified person with respect to the plan, if the following conditions are 
met: 
 

(a) The party in interest or disqualified person-- 
 

(1) Is a broker or dealer registered under the Securities Exchange Act of 1934; and 
 

(2) Is not a fiduciary with respect to any assets of such plan, unless no interest or other 
consideration is received by such fiduciary or any affiliate thereof in connection with 
such extension of credit.  

 
(b) Such extension of credit-- 

 
(1) Is in connection with the purchase or sale of securities; 

  
(2) Is lawful under the Securities Exchange Act of 1934 and any rules and regulations 

promulgated thereunder; and 
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(3) Is not a prohibited transaction within the meaning of section 503(b) of the Code. 
 
Conditions (c) and (d) of Part V impose certain requirements involving the retention of records 
and availability of records on the part of plans engaging in transactions in reliance on the 
exemption. 
 
The preamble to Part V of PTE 75-1 states that a normal part of the execution of securities 
transactions by broker-dealers on behalf of their customers, including employee benefit plans, is 
the extension of credit to the customers in order to permit settlement within the usual five-day 
period. The preamble further states that extensions of credit by brokerdealers also are customary 
in connection with certain kinds of security transactions, such as short sales and the writing of 
option contracts. 
 
The condition contained in paragraph (b)(1) of Part V of PTE 75-1 specifies that, in order to 
qualify for the exemption, an extension of credit must be in connection with the purchase or sale 
of securities. It is the Department's opinion that the extension of credit by a broker-dealer to a 
plan purchasing securities on margin will satisfy the requirement imposed by paragraph (b)(1) of 
Part V of PTE 75-1. Accordingly, the exemption provided by Part V of PTE 75-1 encompasses 
the purchase of securities on margin if all the other conditions of the exemption are met. 
 
With respect to your second issue, it is the Department's view that the exemption is applicable 
not only to transactions involving employee benefit plans covered under Title I of ERISA, but 
also to transactions involving individual retirement accounts and H.R. 10 plans which are not 
covered by Title I of ERISA but which are subject to the provisions of section 4975 of the Code. 
 
We have conferred with representatives of the Internal Revenue Service and they concur in the 
views set forth in this letter insofar as those views relate to the applicability of Part V of PTE 75-
1 to H.R. 10 plans and IRAs. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Section 10 of the 
procedure describes the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Elliot I. Daniel 
Assistant Administrator for Regulations and Interpretations 





Accessibility Report





		Filename: 

		86-12.pdf









		Report created by: 

		



		Organization: 

		







[Enter personal and organization information through the Preferences > Identity dialog.]



Summary



The checker found no problems in this document.





		Needs manual check: 2



		Passed manually: 0



		Failed manually: 0



		Skipped: 3



		Passed: 27



		Failed: 0







Detailed Report





		Document





		Rule Name		Status		Description



		Accessibility permission flag		Passed		Accessibility permission flag must be set



		Image-only PDF		Passed		Document is not image-only PDF



		Tagged PDF		Passed		Document is tagged PDF



		Logical Reading Order		Needs manual check		Document structure provides a logical reading order



		Primary language		Passed		Text language is specified



		Title		Passed		Document title is showing in title bar



		Bookmarks		Passed		Bookmarks are present in large documents



		Color contrast		Needs manual check		Document has appropriate color contrast



		Page Content





		Rule Name		Status		Description



		Tagged content		Skipped		All page content is tagged



		Tagged annotations		Passed		All annotations are tagged



		Tab order		Passed		Tab order is consistent with structure order



		Character encoding		Passed		Reliable character encoding is provided



		Tagged multimedia		Passed		All multimedia objects are tagged



		Screen flicker		Passed		Page will not cause screen flicker



		Scripts		Passed		No inaccessible scripts



		Timed responses		Passed		Page does not require timed responses



		Navigation links		Passed		Navigation links are not repetitive



		Forms





		Rule Name		Status		Description



		Tagged form fields		Passed		All form fields are tagged



		Field descriptions		Passed		All form fields have description



		Alternate Text





		Rule Name		Status		Description



		Figures alternate text		Passed		Figures require alternate text



		Nested alternate text		Passed		Alternate text that will never be read



		Associated with content		Passed		Alternate text must be associated with some content



		Hides annotation		Passed		Alternate text should not hide annotation



		Other elements alternate text		Skipped		Other elements that require alternate text



		Tables





		Rule Name		Status		Description



		Rows		Passed		TR must be a child of Table, THead, TBody, or TFoot



		TH and TD		Passed		TH and TD must be children of TR



		Headers		Passed		Tables should have headers



		Regularity		Passed		Tables must contain the same number of columns in each row and rows in each column



		Summary		Skipped		Tables must have a summary



		Lists





		Rule Name		Status		Description



		List items		Passed		LI must be a child of L



		Lbl and LBody		Passed		Lbl and LBody must be children of LI



		Headings





		Rule Name		Status		Description



		Appropriate nesting		Passed		Appropriate nesting










Back to Top



