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Dear Mr. Dorne: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion on behalf of the Bank under section 
406 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) and section 4975 of the 
Internal Revenue Code of 1954 (the Code). 
 
You represent that the Bank has recently established an in-house discount brokerage division to 
effect securities transactions for its customers at fees that are substantially lower than the fees 
charged by the major stock brokerage houses. The fees set by the Bank are published and 
adjusted regularly to remain competitive with other discount brokers. 
 
The Bank also serves as the trustee of numerous qualified defined benefit plans, defined 
contribution plans, retirement plans for self-employed individuals, and individual retirement 
accounts (the Plans). Each Plan contains provisions that permit participants to direct the 
investment of their own account or to appoint an investment manager independent of the Bank to 
direct the investment of all or specified portions of the trust fund. 
 
At the present time, the Bank allows Plans that are invested at the discretion of a participant or 
an independent investment manager (collectively, account managers) to use its in-house 
brokerage service to effect securities transactions when expressly directed by the participant or 
the investment manager. However, for such services the Bank charges only the approximate cost 
to the Bank of the services rather than the discount brokerage fee charged to other non-trust 
customers. The Bank desires to change its practice and to charge such Plans the same discount 
brokerage fee charged to other non-trust customers.  
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The Bank contemplates distributing a circular that informs such account managers of the Bank's 
in-house discount brokerage service and contains the current fee schedule. The account managers 
would be allowed to make any of the following requests: 
 

(a) that the Bank use its in-house brokerage service for all securities transactions, unless 
the account manager requests otherwise. In this regard the Bank would have standing 
authorization to effect securities transactions subject to immediate cancellation by an 
account manager; 

 
(b) that the Bank use another specified broker for all securities transactions unless the 

account manager requests otherwise; or 
 
(c) that the Bank request direction as to which brokerage service to use at the time of 

each securities transaction. 
 
If the account manager wished to use the Bank's in-house discount brokerage service for some or 
all securities transactions, the manager would establish a brokerage account with the Bank. Such 
account would be subject to cancellation at any time. In all cases, the individual Plan participant 
or investment manager would have complete discretion for investment decisions and in deciding 
whether to use the Bank or any other broker for securities execution. All account managers will 
be informed in writing of any increase in the brokerage fees charged by the Bank no less than 30 
days before the effective date of the increase and that any standing authorization to use the 
Bank's in-house brokerage services is subject to immediate termination by the managers without 
penalty. The use of the in-house brokerage service and receipt of compensation by the Bank in 
connection with the execution of securities transactions would have no bearing on the fees that 
the Bank charges as trustee. Under no circumstances would the Bank use the in-house brokerage 
services for Plan accounts with respect to which the Bank has investment discretion. 
 
You have asked for an advisory opinion that it is not a prohibited transaction under section 406 
of ERISA and section 4975 of the Code for the Bank to provide in-house discount brokerage 
services to plans for which the Bank acts as trustee but has no investment discretion. 
 
Under Presidential Reorganization No. 4 of 1978, effective December 31, 1978, the authority of 
the Secretary of the Treasury to issue rulings under section 4975 of the Code has been, with 
certain exceptions not here relevant, transferred to the Secretary of Labor. Therefore, the 
references in this letter to specific sections of ERISA refer also to the corresponding sections of 
the Code. 
 
Section 406(a)(1)(C) and (D) of ERISA prohibits a fiduciary with respect to a plan from causing 
the plan to engage in a transaction, if he or she knows or should know that the transaction 
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constitutes a direct or indirect furnishing of goods, services, or facilities between the plan and a 
party in interest, or transfer to, or use by or for the benefit of, a party in interest, of any assets of 
the plan. Section 406(b)(1) of ERISA further prohibits a fiduciary with respect to a plan from 
dealing with the assets of the plan in his or her own interest or for his or her own account. 
 
Section 3(14) of ERISA defines the term "party in interest" to include a fiduciary and a person 
providing services to such plan. 
 
Subject to the limitations of section 408(d), section 408(b)(2) of ERISA exempts from the 
prohibitions of section 406(a) contracting (or making reasonable arrangements) for services (or a 
combination of services) with a party in interest, including a fiduciary, if: (1) the service is 
necessary for the establishment or operation of the plan; (2) the service is furnished under a 
contract or arrangement which is reasonable; and (3) no more than reasonable compensation is 
paid for the service. Regulations issued by the Department clarify the terms "necessary service" 
(29 CFR 2550.408b-2(b)), "reasonable contract or arrangement" (29 CFR 2550.408b-2(c)) and 
"reasonable compensation" (29 CFR 2550.408c-2) as used in section 408(b)(2) of ERISA. 
 
Accordingly, the provision of brokerage services by the Bank would be exempt from the 
prohibitions of section 406(a) of ERISA if the conditions of section 408(b)(2) are met. Whether 
the conditions are met in each case involves questions which are inherently factual in nature. 
Section 5.01 of ERISA Advisory Opinion Procedure 76-1 (ERISA Proc. 76-1, 41 FR 
36281, August 27, 1976) states that the Department generally will not issue opinions on such 
questions. The appropriate plan fiduciaries must determine, based on all the relevant facts and 
circumstances, whether the conditions of section 408(b)(2) are satisfied. 
 
With respect to the prohibitions in section 406(b), regulation 29 CFR 2550.408b-2(a) states that 
section 408(b)(2) of ERISA does not contain an exemption for an act described in section 406(b) 
even if such act occurs in connection with a provision of services which is exempt under section 
408(b)(2). As explained in 29 CFR 2550.408b-2(e)(1), if a fiduciary uses the authority, control or 
responsibility which makes him or her a fiduciary to cause the plan to enter into a transaction 
involving the provision of services when such fiduciary has an interest in the transaction which 
may affect the exercise of his or her best judgment as a fiduciary, a transaction described in 
section 406(b) of ERISA would occur, and that transaction would be deemed to be a separate 
transaction from the one involving the provision of services and would not be exempted by 
section 408(b)(2). 
 
Based on your representations, it appears that under alternative (b) or (c) discussed above, each 
use of the Bank's in-house discount brokerage is specifically authorized in advance by the 
account manager. Thus, in the Department's view, the selection of the Bank to provide brokerage 
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services under such circumstances would not constitute a violation of section 406(b)(1) of 
ERISA. 
 
With respect to alternative (a), although the account manager makes each investment decision 
with respect to the plan, the use of the Bank's in-house brokerage is based on a standing 
authorization. Further, it appears that the bank may unilaterally modify the fees charged for 
discount brokerage services. This authority to unilaterally change the fees charged to the Plan 
could involve the exercise of fiduciary discretion to cause the plan to pay an additional fee. 
However, you also represent that all directed account managers will be informed in writing of 
any increase in the fees charged for brokerage services no less than 30 days before the effective 
date of the increase and that any standing authorization to use discount brokerage services is 
subject to immediate termination by the directed account managers without penalty. In the 
circumstances you describe, it appears that the Bank would not be exercising any of the 
authority, control or responsibility that makes it a fiduciary to cause the plan to pay an additional 
fee. Thus, the use of the Bank's in-house brokerage services in those circumstances would not 
violate section 406(b)(1) of the Act. 
 
The Department notes that it is expressing no opinion regarding whether the transactions 
contemplated satisfy the general fiduciary responsibility provisions of section 404(a) of ERISA. 
The analysis in your letter deals only with sections 406 and 408 of ERISA and related 
regulations. Accordingly, this opinion reflects only our analysis of those sections as applied to 
the facts you describe. The opinion does not address the implications of any other sections of 
ERISA, including section 404(c), relating to participant-directed individual account plans. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Elliot I. Daniel 
Acting Assistant Administrator for Regulations and Interpretations 


