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Dear Mr. Goldhammer: 
 
This is in reply to your letters of August 12, and August 27, 1981, requesting an advisory opinion 
concerning applicability of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to a 
retirement and death benefit arrangement (the Plan) for members of the Denver Fire Fighters 
Protective Association (the Association). Specifically, you request the Department to confirm 
your belief that the Plan is not a governmental plan but is, instead, an employee benefit plan 
covered by ERISA title I. 
 
The representations you have made to the Department for the purposes of this advisory opinion 
are as follows. Active membership in the Association is voluntary and is limited to current or 
retired employees of the Fire Department of the City and County of Denver, Colorado (the 
Denver Fire Department). Membership in the Association, however, is not a condition of 
employment with the Denver Fire Department. The objects of the Association stated in Article I 
of its constitution include, in pertinent part, "…to render financial aid and relief to [its members] 
and to their beneficiaries." Benefits provided by the Association consist of lump sum death and 
retirement benefits for eligible members. The maximum benefit amounts available to members 
are $2,000 and $2,500, respectively. The amount paid is based on the occurrence of death or the 
length of membership at date of retirement. Neither benefit amounts nor eligibility for benefits is 
based on financial need. The Association also sponsors activities and recreational programs for 
its membership and purchases recreational equipment. 
 
The members' monthly dues, interest on investments, and profits from the yearly fire fighters' 
benefit dance are the major sources of the Association's revenues. By agreement with the Denver 
Fire Department, dues for the Association can be deducted from its employees' paychecks and 
forwarded to the Association at the employee's request. The amounts of dues are set by a council 
elected by the Association's membership. This elected council also governs all operations of the 
Association, in accordance with Association bylaws and constitution, except for those matters 
such documents reserve to the membership at large. You mention that the only relationship 
between the Denver Fire Department or any other governmental entity and the benefits the 
Association provides its members is the payroll deduction dues checkoff system made available 
to its employees by the Denver Fire Department. For that reason you believe that the 
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Association's program of benefits may not be a governmental plan. However, you also believe 
that the Association's employee membership may not be engaged in commerce or any activity 
affecting commerce, and, you are concerned that the Association may not meet the definition of 
an "employee organization" in ERISA section 3(4) resulting in ERISA title I requirements not 
being applied to the Plan. 
 
ERISA section 4(a) provides that ERISA title I applies to employee benefit plans established or 
maintained by any employer engaged in commerce or in any industry or activity affecting 
commerce, or by any employee organization or organizations representing employees engaged in 
commerce or in any industry or activity affecting commerce, or by both, except for, inter alia, 
plans specifically exempt under ERISA section 4(b). Among the exceptions in ERISA section 
4(b) is section 4(b)(1) which excludes governmental plans from ERISA title I coverage. 
 
ERISA section 3(11) defines the term "commerce" as "… trade, traffic, commerce, 
transportation, or communication between any State and any other place outside thereof." The 
term "industry or activity affecting commerce" is defined in ERISA section 3(12) as "… any 
activity, business, or industry in commerce or in which a labor dispute would hinder or obstruct 
commerce or the free flow of commerce and includes any activity or industry affecting 
commerce within the meaning of the Labor Management Relations Act, 1947, or the Railway 
Labor Act." The term "industry or activity affecting commerce" has been given a liberal 
interpretation by the courts. As noted in prior opinions of the Department under ERISA (for 
example, in ERISA Opinion 79-62A, copy enclosed), the phrase "industry or activity affecting 
commerce" is broadly defined. It would include the activities of fire fighters such as those who 
are members of the Association. Thus, the only remaining element of ERISA section 4(a) to be 
established in your factual situation is whether the Association's program of benefits is an 
employee benefit plan within the meaning of ERISA section 3(3). 
 
Under ERISA section 3(3), an employee benefit plan is an employee welfare benefit plan or an 
employee pension benefit plan or a plan which is both an employee welfare benefit plan and an 
employee pension benefit plan. The term "employee pension benefit plan" is defined in ERISA 
section 3(2) which, in pertinent part, provides that the term includes any plan, fund, or program 
established or maintained by an employee organization (within the meaning of ERISA section 
3(4)) and which provides retirement income to employees. The term "employee welfare benefit 
plan" is defined in ERISA section 3(1) which, in pertinent part, provides that it includes any 
plan, fund, or program established or maintained by an employee organization (within the 
meaning of ERISA section 3(4) and which provides death benefits to participants or 
beneficiaries. Because the Plan provides both retirement benefits and death benefits to eligible 
members (all of whom were or are employees) or to their beneficiaries, the Plan is both an 
employee welfare benefit plan and an employee pension benefit plan if established or maintained 
by an employee organization within the meaning of ERISA section 3(4), unless otherwise 
excluded from ERISA title I coverage. 
 
Section 3(4) of ERISA defines the term "employee organization" as "…  any labor union or any 
organization of any kind, or any agency or employee representation committee, association, 
group, or plan, in which employees participate and which exists for the purpose, in whole or in 
part, of dealing with employers concerning an employee benefit plan, or other matters incidental 
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to employment relationships; or any employees' beneficiary association organized for the 
purpose in whole or in part, of establishing such a plan." The term "employees' beneficiary 
association" as used in section 3(4) is not defined in ERISA. The Department has developed 
certain criteria to be used in construing the term "employees' beneficiary association." Those 
criteria are: 
 

1. Membership in an employees' beneficiary association is conditioned on employment 
status -- for example, membership might be limited to employees of a certain employer or 
members of one union; 

  
2. An employees' beneficiary association has a formal organization, with officers, bylaws, 

or other indications of formality; 
 

3. As distinguished from organizations described in the first part of the definition of 
"employee organization," an employees' beneficiary association does not deal with any 
employer; 

 
4. An employees' beneficiary association which is an "employee organization" within the 

meaning of the statute is organized for the purpose, in whole or in part, of establishing a 
welfare or pension plan. 

 
Based on your representations and on the Association’s constitution and bylaws, it appears that 
the Association meets these criteria for the following reasons: (1) membership in the Association 
is limited to certain current and retired fire fighters of the City and County of Denver who are or 
have been employees of the Denver Fire Department; (2) the Association has a formal 
organization with elected officers, a constitution, and bylaws; (3) the Association does not deal 
with any employer with respect to benefits or other matters; and (4) according to its constitution, 
the Association is organized in part to provide a program of death benefits and retirement 
benefits. Accordingly, the Department is of the opinion that the Association is an employees' 
beneficiary association and, therefore, an "employee organization" within the meaning of ERISA 
section 3(4). On the other hand, if the Association exists for the purpose, in whole or in part, of 
dealing with employers concerning an employee benefit plan or other matters, the Association 
would be an "employee organization" within the meaning of ERISA section 3(4) because it 
would meet the requirements of the first part of that section which describes employee 
organizations other than employees' beneficiary associations. Thus, the program of death and 
retirement benefits it maintains is an "employee benefit plan" within the meaning of ERISA title 
I. 
 
As noted above, ERISA section 4(b)(1) provides that ERISA title I requirements do not apply to 
an employee benefit plan which is a governmental plan within the meaning of ERISA section 
3(32). Section 3(32) defines the term "governmental plan" to mean a plan established or 
maintained for its employees by the Government of the United States, by the government of any 
state or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing. 
The Association itself is not a governmental entity described in ERISA section 3(32), and your 
submission indicates that neither the Denver Fire Department nor any other governmental entity 
has or exercises any control over the Plan or Plan funds nor are any funds for the Plan's operation 
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contributed by such entities. Under these circumstances, we are of the view that the program of 
benefits provided by the Association is not a governmental plan within the meaning of ERISA 
section 3(32). 
 
Accordingly, because the Plan is both an employee welfare benefit plan and an employee 
pension benefit plan covered by ERISA title I, the Plan must meet all applicable ERISA title I 
requirements, unless excluded from ERISA title I by regulation or statutory exclusion other than 
ERISA section 4(b)(1). 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
Jeffrey N. Clayton  
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs  
 
Enclosures 
 


