
       
    
 
   
      
      
 

 
 

 
  

 
  

 
 

 
 

  
  

  
  

   
 

    
 

    
 

  
  

  

    
 

  
 

  
    

    
    

   

    

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 
OPINION NO. 82-47A 
Sec. 3(2) 

SEP 8 1982 

Frank Persico, President 
Catholic University Federal Credit Union 
620 Michigan Avenue, N.E. 
Washington, D.C. 20064 

Dear Mr. Persico: 

This is in reply to your letter of May 21, 1982, requesting an advisory opinion regarding 
coverage under title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). 
Specifically, you request confirmation that a multi-purpose payroll deduction arrangement which 
includes contributions to an Individual Retirement Account (IRA), made available to members of 
the Catholic University Federal Credit Union, will not be considered to be an employee pension 
benefit plan within the meaning of section 3(2) of title I of ERISA. 

You state that the Catholic University Federal Credit Union (the Credit Union) was chartered in 
1973 by the National Credit Union Administration. Membership in the Credit Union is limited to 
the staff and faculty of the Catholic University of America (the University) and their families. 
You state that the Credit Union is in compliance with the federal statutory scheme for credit 
unions.The University currently provides its employees the opportunity to have all or a part of 
their salaries sent to the Credit Union through payroll deductions for various purposes and 53 
percent of the membership of the Credit Union uses payroll deductions to send funds to the 
Credit Union for loan repayment or savings. Since the University provides a qualified employee 
retirement plan, the Credit Union has not been actively seeking to provide IRAs to its members. 
However, with the passage of the Economic Recovery Tax Act of 1981, all persons with an 
earned income became eligible to contribute to an IRA. Since the University already has a 
payroll deduction program for the Credit Union, members of the Credit Union expect to be able 
to use it to contribute to an IRA if the Credit Union offers an IRA program. 

You state further that the Credit Union has taken steps to implement an IRA program using 
payroll deductions. The Credit Union's IRA program meets all the requirements of the Internal 
Revenue Code of 1954 (as amended). In order for a member to establish an IRA and contribute 
through the University's payroll deduction program, the member would first enroll in the IRA 
program by executing an IRA application which would be approved by the Credit Union. The 
member would also execute a standard payroll deduction form in duplicate if contributions are to 
be made by payroll deduction. One copy of the form would be retained by the Credit Union and 
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the other copy would be sent to the University's Accounting Office marking the amount to be 
deducted or to be added to an existing payroll deduction. The University would not be aware of 
the purpose of the deduction. 

The University does not presently permit payroll deductions for IRAs at other financial 
institutions although it does allow employees to have their net pay automatically deposited at 
Madison National Bank, Washington, D.C. 

The term "employee pension benefit plan" is defined in section 3(2)(A) of title I of ERISA to 
include: 

(2)(A) Except as provided in subparagraph (B), the terms "employee pension benefit 
plan" and "pension plan" mean any plan, fund, or program which was heretofore or is 
hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by 
both, to the extent that by its express terms or as a result of surrounding circumstances 
such plan, fund, or program --

(i) provides retirement income to employees, or 
(ii) results in a deferral of income by employees for periods extending to the 

termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating 
the contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan 
or the method of distributing benefits from the plan. 

In regulation 29 C.F.R. §2510.3-2 the Department of Labor (the Department) identified certain 
programs which would not be considered to be employee pension benefit plans. With regard to 
IRAs, regulation section 2510.3-2(d) stated: 

(d) Individual Retirement Accounts. (1) For purposes of Title I of the Act and this 
chapter, the terms "employee pension benefit plan" and "pension plan" shall not include 
an individual retirement account described in section 408(a) of the Code, an individual 
retirement annuity described in section 408(b) of the Internal Revenue Code of 1954 
(hereinafter "the Code") and an individual retirement bond described in section 409 of the 
Code, provided that --

(i) no contributions are made by the employer or employee association; 
(ii) participation is completely voluntary for employees or members; 
(iii) the sole involvement of the employer or employee organization is without 

endorsement to permit the sponsor to publicize the program to employees or members, to 
collect contributions through payroll deductions or dues checkoffs and to remit them to 
the sponsor; and 

(iv) the employer or employee organization receives no consideration in the form 
of cash or otherwise, other than reasonable compensation for services actually rendered 
in connection with payroll deductions or dues checkoffs. 

The preface to regulation section 2510.3-2(d) indicates that the regulation was intended to clarify 
that IRAs which are not established or maintained by an employer or by an employee 
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organization are not employee pension benefit plans described in section 3(2)(A) of ERISA. The 
Department does not consider that, merely because the University permits an employee to 
designate amounts to be deducted from his or her payroll check and transmitted to the Credit 
Union for various purposes not necessarily known by the University, and the employee utilizes 
this arrangement to contribute to an IRA, the University has established or maintained an 
employee pension benefit plan. The University's multi-purpose payroll deduction program would 
not constitute an employee pension benefit plan within the meaning of section 3(2)(A) of ERISA 
merely because an employee could utilize the multi-purpose payroll deduction program to 
contribute to an IRA unless the employer or an employee organization under the facts and 
circumstances surrounding the specific situation would be considered to have contributed to, 
endorsed, or otherwise involved itself so as to be considered to have "established or maintained" 
the IRA program available through the multi-purpose payroll deduction program. 

Nothing stated herein should be interpreted as expressing the Department's opinion as to 
whether, in offering the IRA program to its members, the Credit Union itself has established or 
maintains an employee pension benefit plan within the meaning of section 3(2) of title I of 
ERISA. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Jeffrey N. Clayton 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


