
     
    
 
   
      
      
 

 
 

  
  
 

  
  

 
 

 
 

    
 

  

 
  

 
  

 
   

  
  

   
 

   
 

   
  

  
   

   

                                                           
    

   
 

    
 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 
OPINION NO. 81-87A 
Section 3(1) 

DEC 22 1981 

Mr. D.H. Biaett 
Vice President and Counsel 
Crum & Forster Corporation 
305 Madison Avenue 
Morristown, New Jersey 07960 

Dear Mr. Biaett: 

This is in reply to your letter of June 1, 1981, and your subsequent correspondence with the 
Department concerning applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act 
of 1974 (ERISA) to the Salary Continuation Plan (the "Plan") of Crum and Forster Corporation 
(the Corporation). Specifically, your inquiry concerns whether the Corporation's program of 
salary continuation constitutes a mere payroll practice within the meaning of 29 C.F.R. S2510.3-
1(b)(2) rather than an employee welfare benefit plan described in ERISA section 3(1) and, thus, 
is excluded from ERISA title I coverage. 

The following representations were made in connection with your request for an advisory 
opinion. The Corporation is a holding company in the insurance industry. The Corporation owns, 
directly or indirectly, all the capital stock of approximately 50 corporations and owns indirectly 
50 percent of the capital stock of another corporation. Subsidiary corporations are grouped into 
nine profit centers. In each profit center, at least one corporation serves as the employer for the 
profit center's employees. The Corporation itself has less than 10 employees; however, the 
Corporation's organization (including all subsidiaries) has approximately 9,700 employees. All 
subsidiaries of the Corporation except two participate in the "Plan."1 The "Plan" provides for the 
continuation of an employee's biweekly paycheck during periods of illness, maternity, or injury 
for up to a maximum of 26 weeks. The Corporation, or each participating subsidiary of the 
Corporation, pays benefits under the "Plan" only to its eligible employees using its own general 
assets. The "Plan" is unfunded and uninsured. All permanent employees who have been 
employed for at least 3 months are eligible to participate in the "Plan." Amounts payable 
biweekly during absences for illness, maternity, or injury are determined according to a schedule 

1 As indicated in your telephone conversations of August 6, 1981 and August 7, 1981 with 
Patricia Nitchie of our staff, the two subsidiaries not participating in the "Plan" had separate 
salary continuance arrangements before being acquired by the Corporation and have continued to 
use them. The two arrangements are distinguishable from the "Plan" and are not the subject of 
this advisory opinion. 
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based on the employee's length of employment. For a certain number of weeks, depending on the 
length of employment of the employee, full base salary is paid. For a certain number of 
additional weeks, also depending on the employee's length of employment, two-thirds of base 
salary is paid. Accordingly, an eligible employee with 5 or more years of service will continue to 
receive biweekly paychecks in the amount of full base salary for up to 26 weeks if absence for 
illness, maternity, or injury continues during that entire period. 

Section 3(1) of ERISA in relevant part defines the term "employee welfare benefit plan" to 
include "… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such 
plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its 
participants or their beneficiaries … benefits in the event of sickness, accident, disability …." 

Department of Labor regulation section 2510.3-1 identified certain practices that would not be 
considered employee welfare benefit plans within the meaning of ERISA section 3(1). 
Specifically, regulation section 2510-3-1(b)(2) provides that the term "employee welfare benefit 
plan" will not include "… [p]ayment of an employee's normal compensation, out of the 
employer's general assets, on account of periods of time during which the employee is physically 
or mentally unable to perform his or her duties, or is otherwise absent for medical reasons (such 
as pregnancy, a physical examination or psychiatric treatment).…" 

It is the position of the Department that payment of less than normal compensation from an 
employer's general assets during periods in which an employee is absent for medical reasons 
may under certain circumstances, also constitute a practice that is not an employee welfare 
benefit plan. Accordingly, on the basis of your representations, it is the position of the 
Department that, except as provided for under separately maintained plans of the subsidiaries 
described in the footnote on page 1, above, the Corporation's policy of continuing the salary of 
its employees and each subsidiary's policy of continuing the salary to its own employees during 
periods of inability to work because of illness or accident up to a maximum of 26 weeks do not 
constitute an employee welfare benefit plan under ERISA title I. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Jeffrey N. Clayton 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 

Enclosures 


