
      
    
 
   
 

 
  

 
 

 
 

 
   

  
 

 
  

  
 

  
  

  
 

 
    

 

  
 

 
   

  
 

    
  

 
 

   
 

 
 

   
 

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-81A 
Sec. 103(a)(3)(A) 

23 NOV 1981 

Mr. Myron A. Methvin 
Hunt Oil Company 
2900 First National Bank Building 
Dallas, Texas 75202 

Dear Mr. Methvin: 

This is in reply to your letter of July 6, 1981, requesting an advisory opinion concerning whether 
the Fidelity Thrift Plan (the Plan) established by the Hunt Oil Company must engage an 
independent qualified public accountant to conduct an examination of the financial statements 
and schedules of the Plan pursuant to the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA). 

You enclosed with your request a copy of the Plan's 1979 Annual Return/Report (Form 5500 
series). The following is a summary of the representations contained in your letter. 

The Plan was established as a contributory thrift-savings plan to provide deferred compensation 
and savings incentive benefits to participants supplementary to the non-contributory Fidelity 
Pension Plan. All funds of the Plan, with the exception of a small imprest fund retained by the 
Plan Administration Committee to meet minor contingencies, have been invested with the 
Equitable Life Assurance Society of the United States (the Equitable) in unallocated funds 
(contract number AC 3945). The Equitable provides an annual certification of the beginning fund 
balance, total contributions made by employer and participants, interest earned, distributions to 
participants and the ending fund balance. This information is reported in item 6 of Schedule A 
(Form 5500). Finally, the Plan is insured by a fidelity bond with American Home Assurance 
Company. 

You specifically question whether it is mandatory for the Plan to have an accountant's opinion 
since the funds are under contract with an insurance carrier which annually furnishes its 
certification. 

The requirement that a plan's annual report be audited by an accountant is set forth in section 
103(a)(3)(A) of ERISA. More specifically, that section provides, in relevant part, that the 
administrator of an employee benefit plan must engage an independent qualified public 
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accountant to conduct an examination of any financial statements, books, and records of the plan 
necessary to enable the accountant to form an opinion as to whether the financial statements and 
schedules, required to be included in the annual report, are presented fairly and in conformity 
with generally accepted accounting principles. 

As you point out in your letter, the Conference Report accompanying ERISA H. Rep. No. 93-
1280, 93d Cong., 2d. Sess. (1974), at page 257, notes that ''[a]n accountant's opinion is not to be 
required for statements prepared by banks or similar institutions or an insurance carrier if the 
statements of the bank or insurance carrier are certified by the bank and made part of an annual 
report.” This sentence summarizes section 103(a)(3)(C) of ERISA. The regulatory provision 
implementing section 103(a)(3)(C) is 29 CFR §2520.103-8 (copy enclosed), which provides, in 
relevant part, that the examination and report of an independent qualified public accountant need 
not extend to any statements or information relating to assets held by an insurance carrier which 
is regulated and supervised and subject to periodic examination by a State agency, provided that 
the statements or information are prepared and certified by the insurance carrier in accordance 
with 29 CFR §2520.103-5.1 

Section 103(a)(3)(C) and §2520.103-8 limit the scope of the accountant's audit required under 
section 103(a)(3)(A). They do not, however, provide an exemption from that requirement. 
Accordingly, despite the fact that this limitation may apply with respect to assets of an employee 
benefit plan, the plan would remain subject to the audit requirement (assuming, of course, that 
the plan is not exempt from the requirement under any other provision). 

In your submission you also express the view that the limited exemption provided in 29 CFR 
§2520.104-44 for certain insured plans and unfunded plans should apply to the Plan. Section 
2520.104-44 contains a limited exemption and alternative method of compliance for annual 
reporting by unfunded plans and by certain insured plans. Specifically, this regulation exempts a 
pension plan from various provisions requiring the inclusion of financial information in the 
plan’s annual report, as well as from the audit requirement of section 103(a)(3)(C) if, among 
other conditions, benefits under the pension plan are provided exclusively through allocated 
insurance contracts issued by an insurance company which fully guarantees the benefit 
payments. 

With regard to the question whether the exemption provided in §2520.104-44 is available with 
respect to the Plan, the Plan's 1979 Form 5500, item 13, shows that as of the end of the Plan 
year, the Plan's assets totaled $2,796,487 which consisted of $47,576 of cash on hand, $343 of 
receivables and $2,748,568 of unallocated contracts. Since Plan funds do not appear to be held 

1 Section 103(a)(2)(A) and 29 CFR §2520.103-5, in pertinent part, require an insurance carrier 
which provides some or all of the benefits under a plan or holds plan assets to transmit and 
certify the accuracy and completeness of such information as is needed by the plan administrator 
to comply with the requirements of Title I of ERISA. 
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exclusively in allocated insurance contracts which fully guarantee benefit payments, it is the 
Department's view that the limited exemption provided by §2520.104-44 is not available with 
respect to the Plan. 

In this connection, you inquired why a distinction is drawn in §2520.104-44 between allocated 
and unallocated funds. In the preamble to the Federal Register notice adopting §2520.104-44 (43 
FR 10130, March 10, 1978), the Department explained why the exemption does not apply to a 
contract with an insurance company that provides for the accumulation of unallocated funds. The 
preamble states that to the extent that funds accumulated under an insurance contract are 
allocated and the insurance carrier fully guarantees benefit payments, the participants and 
beneficiaries look to the insurance carrier, not to plan, for their benefits. Thus, the financial 
information that is not required to be included in the annual report under §2520.104-44 (and the 
accountant's audit of that information) is not necessary to provide accurate and reliable reporting 
on the funds available to the plan for the payment of benefits. However, to the extent that funds 
accumulated under an insurance contract are unallocated and benefit payments are not 
guaranteed, plan participants and beneficiaries look to the plan for their benefits and the financial 
information provided in the annual report is necessary to provide accurate and reliable 
reporting.2 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

Enclosure 

2 Your discussion of §2520.104-44 appears to be based on the misapprehension that the 
exemption provided in that section was issued under section 103(a)(3)(C) of ERISA. In fact, the 
regulatory provision issued under section 103(a)(3)(C) is §2520.103-8, not §2520.104-44. Thus, 
while you are correct in asserting that the limitation on the scope of the accountant's examination 
and report provided in section 103(a)(3)(C) applies regardless whether funds held by the 
insurance carrier are allocated or unallocated, the exemption provided in §2520.104-44 only 
applies if the funds in question are allocated and the insurer fully guarantees benefit payments. 


