
     
    
 
   
 

 
 

 
 

 
  

 
   

 
  

 
 

  
 

  
 

  
 

 
    

    
   

 
  

    
  

     
 

     
    

   
   

 
 

   
  

 
  

  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-80A 
Sec. 3 (2) 

DEC 18 1981 

Mr. William M. Tartikoff 
Assistant Counsel 
Investment Company Institute 
1775 K Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006 

Dear Mr. Tartikoff: 

This is in reply to your letter of November 25, 1981, requesting an advisory opinion regarding 
coverage under title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). 
Specifically, you ask whether a payroll deduction program for an Individual Retirement Account 
(IRA) will constitute an employee pension benefit plan for the purposes of title I of ERISA under 
certain circumstances. 

You advise that members of the mutual fund industry and others (the "sponsors") are actively 
sponsoring the establishment of IRAs because the Economic Recovery Tax Act of 1981 makes 
IRAs available, effective January 1, 1982, to all individuals with earned income and raises the 
maximum annual contribution to the lesser of $2,000 or 100 percent of earned income. You also 
state that employers have expressed an interest in facilitating their employees' ability to take 
advantage of the opportunity to have IRAs, by affording payroll deduction programs (so called 
"payroll deduction IRAs"), but that many employers are unwilling to afford their employees 
unlimited choice of funding media and that many employers desire to limit the choice of funding 
media to one medium, offered by one entity. You indicate that some uncertainty exists among 
both sponsors of IRAs and employers as to whether employers who offer payroll deduction IRAs 
and who limit the choice of funding media or IRA sponsors might be considered to have 
established a "pension plan" within the meaning of section 3(2)(A) of title I of ERISA and 29 
C.F.R. §2510.3-2(d) by virtue of having "endorsed" the sponsor's IRA program. 

You argue that an employer who is merely making available to its employees an IRA payroll 
deduction program by a limited number of sponsors (or only one sponsor) is not, ipso facto, 
"endorsing" the sponsor or sponsors within the meaning of the regulation, provided that the 
employer clearly disclaims endorsement or recommendation of the sponsor and its products in 
the IRA payroll deduction program; explains to its employees that other IRA products exist 
outside the payroll deduction program; and makes clear to its employees that the tax 
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consequences of contributing to an IRA through the payroll deduction program are identical to 
the consequences of contributing to an IRA outside the program. 

Section 3(2)(A) of title I of ERISA defines the term "employee pension benefit plan" as: 

(2)(A) Except as provided in subparagraph (B), the terms "employee pension benefit 
plan" and "pension plan" mean any plan, fund, or program which was heretofore or is 
hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by 
both, to the extent that by its express terms or as a result of surrounding circumstances 
such plan, fund, or program --

(i) provides retirement income to employees, or 
(ii) results in a deferral of income by employees for periods extending to the 

termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating 
the contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan 
or the method of distributing benefits from the plan. 

In regulation section 2510.3-2 the Department of Labor (the Department) described certain 
programs which would not be considered to constitute "employee pension benefit plans" within 
the meaning of section 3(2) of ERISA. With regard to IRAs, regulation section 2510.3-2(d) 
provided: 

(d) Individual Retirement Accounts. (1) For purposes of Title I of the Act and this 
chapter, the terms "employee pension benefit plan'' and "pension plan" shall not include 
an individual retirement account described in section 408(a) of the Code, an individual 
retirement annuity described in section 408(b) of the Internal Revenue Code of 1954 
(hereinafter "the Code") and an individual retirement bond described in section 409 of the 
Code, provided that – 

(i) no contributions are made by the employer or employee association; 
(ii) participation is completely voluntary for employees or members; 
(iii) the sole involvement of the employer or employee organization is without 

endorsement to permit the sponsor to publicize the program to employees or members, to 
collect contributions through payroll deductions or dues checkoffs and to remit them to 
the sponsor; and 

(iv) the employer or employee organization receives no consideration in the form 
of cash or otherwise, other than reasonable compensation for services actually rendered 
in connection with payroll deductions or dues checkoffs. 

It is the view of the Department that an employer which collects payroll deductions from its 
employees for an IRA program would not be considered to have endorsed the IRA program 
within the meaning of regulation section 2510.3-2(d)(iii) provided that all of the following 
conditions are met: 
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1. The materials distributed to the employees clearly and prominently state in language 
reasonably calculated to be understood by the average employee that the program is completely 
voluntary, that the employer is not endorsing either the sponsor or the funding media, that there 
are other IRA funding media available to employees outside the payroll deduction program, that 
an IRA may not be appropriate for all individuals, and that the tax consequences to the employee 
contributing to an IRA would be the same regardless of whether payroll deductions are used to 
make the contribution; 

2. The employer is not the IRA sponsor or an affiliate of the sponsor; 

3. The funding medium is not identified to employees as having as one of its purposes 
investing in securities of the employer or its affiliates and does not in fact have any significant 
investments in such securities; and 

4. If the program is a result of an agreement between the employer and an employee 
organization, the funding medium is not identified to employees as having as one of its purposes 
investing in an investment vehicle which is designed to benefit an employee organization by 
providing more jobs for its members, loans to its members, or similar direct benefits and does not 
in fact have any significant investments in any such investment vehicle. 

In the Department's view, if the above conditions are satisfied, an employer will not be 
considered to have endorsed the IRA program offered through payroll deduction even if such 
program is limited to one funding medium provided by one IRA sponsor. 

The Department is not, at present, expressing an opinion as to whether a payroll deduction IRA 
program where the IRA sponsor is an employer or an affiliate of the employer is a pension plan 
by virtue of the sponsor or the funding media being "endorsed" by the employer within the 
meaning of regulation section 2510.3-2(d)(iii). 

The Department further notes that, in its view, an employer which collects payroll deductions 
from its employees for an IRA program would be considered to have received consideration 
within the meaning of regulation section 2510.3-2(d)(iv) or to be involved with the program 
beyond the criteria set forth in regulation section 2510.3-2(d)(iii) if the employer does not 
promptly transfer the withheld funds to the IRA sponsor, or if the employer exercises any 
influence over investments of the IRA sponsor. For example, an arrangement between the 
employer and the IRA sponsor whereby the employer agrees to permit IRA payroll deductions 
and the IRA sponsor agrees to make a particular investment or program of investments would 
cause the IRA program to fail to meet the conditions of section 2510.3-2(d). 

The views expressed above with respect to payroll deduction programs of employers are also 
generally applicable to dues checkoff programs of employee organizations. 
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We note that, notwithstanding whether an IRA is a plan within the meaning of title I of ERISA, 
the prohibited transaction provisions of section 4975 of the Internal Revenue Code of 1954 are 
applicable to transactions by the IRA. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Jeffrey N. Clayton 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


