
     
    
 
   
 

   
 

 
 

   
 

  
  

 
 

 
 

     
  

 
  

 
  

  
   

   
 

 
    

  
   

  
 

    
  

  
  

  
  

  
 

 
  

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-74A 
Sec. 3(2) 

SEP 29 1981 

Mr. J. Gerald Martin 
Fulbright & Jaworski 
Bank of the Southwest Building 
Houston, Texas 77002 

Dear Mr. Martin: 

This is in reply to your letter of May 29, 1981, regarding the applicability of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the Anadarko Annual Override Pool Bonus 
Plan (the Plan). Specifically, your inquiry concerns whether the Plan is an employee benefit plan 
within the meaning of ERISA section 3(3), as further defined by ERISA sections 3(1) and 3(2), 
and thus is covered by ERISA title I. 

You represent that the Plan has been established by Anadarko Production Company (the 
Company) (1) to attract and retain top quality management, professional, and other key 
personnel associated with the Company's oil and gas exploration operations, and (2) to provide 
an incentive for such persons who are selected to participate in the Plan to maximize their efforts 
on the job in order to maintain and increase the Company's reserves of oil and gas. 

On the basis of your submissions, it appears that the Plan operates as follows. For any given 
fiscal year of the Company, the president of the Company may designate certain oil and gas 
producing properties ("wells") as forming an "overriding royalty pool" and may select a group of 
employees to receive annual bonuses based on revenues to be realized by the Company from the 
wells in the pool. The wells that may be designated as forming an overriding royalty pool for a 
particular fiscal year are wells which are "completed as producers" or "suspended pending 
completion as producers" during that year. Although your submissions do not explain these 
terms, it appears that "completion as a producer" refers to the point in time when a well begins to 
produce oil or gas. Employees eligible to be selected to participate in an overriding royalty pool 
are salaried employees who are managerial, professional, or other key employees in the 
Company's operations or explorations division and who, in the opinion of the president of the 
Company, are in a position to contribute materially to the continued financial success of the 
Company. 

Although wells are apparently designated as forming an overriding royalty pool, and employees 
are designated to receive bonuses based on revenues generated by the wells in the pool, at or 
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about the time when the wells begin producing oil and gas, bonuses are not paid to employees 
unless and until the Company recovers the total investment it has expended in developing the 
wells in the pool. Your letter indicates that it may take 2 or 3 years after an overriding royalty 
pool is created for the Company to recover its investment and that it is possible that in some 
instances the Company may never recover its investment and no bonuses will be distributed. If 
bonus payments begin, they will be computed and distributed as long as the wells remain 
economically productive. 

The total amount of bonus payments distributed with respect to an overriding royalty pool for a 
particular fiscal year is referred to as the "distributable amount." The distributable amount for a 
particular fiscal year is the sum of a percentage of any proceeds realized on the sale of wells in 
the pool during the fiscal year and the same percentage of the "net revenue after payout" realized 
during the fiscal year from the wells in the pool. The "net revenue after payout" is defined to 
mean, generally, revenue realized by the Company from the wells in the pool after the Company 
recovers its total investment in the wells. The percentage applied to the sale proceeds and net 
revenue after payout in determining the distributable amount varies from year to year with the 
ratio of the amount of reserves added to the Company's inventory during the year to the reserves 
sold during the year, according to a table set forth in the plan document. 

A participant's right to receive bonus payments from a given overriding royalty pool is not 
forfeitable in the event of his death, retirement for age, or disability. However, such participant's 
right to such bonus payments is forfeitable in the event the participant's employment with the 
Company terminates for any reason other than death, retirement for age, or disability. 

While the Plan provides for determining the distributable amount, and, therefore, the bonuses to 
be paid to participating employees, on the basis of the revenues realized by the Company from 
the wells in an overriding royalty pool, bonuses are payable to employees solely from the general 
assets of the Company, and are not secured in any way by any specific assets. The Plan specially 
provides that it creates no right, title, or interest of any kind in any participating employee in the 
oil and gas producing properties designated as part of a given overriding royalty pool, or in the 
production therefrom, that amounts due any participant under the Plan are general liabilities of 
the Company, and that a participant stands in the position of an unsecured general creditor with 
respect to amounts due under the Plan. 

The term "employee benefit plan" is defined in section 3(3) of ERISA as, "… an employee 
welfare benefit plan or an employee pension benefit plan or a plan which is both an employee 
welfare benefit plan and an employee pension benefit plan." The term "employee welfare benefit 
plan" is defined in section 3(1) of ERISA as, "… any plan, fund, or program which was 
heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee 
organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is 
maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the 
purchase of insurance or otherwise, (A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits 
in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, 
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apprenticeship or other training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal 
services, or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 
1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions)." 
Based on the representations set forth in your request for an advisory opinion, it does not appear 
that the purpose of the Plan is to provide any of the benefits enumerated in section 3(1) of 
ERISA. Accordingly, it is our view that the Plan is not a welfare plan within the meaning of 
section 3(1) of ERISA. 

The term "employee pension benefit plan" is defined in section 3(2)(A) of ERISA as, "… any 
plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an 
employer or by an employee organization, or by both, to the extent that by its express terms or as 
a result of surrounding circumstances such plan, fund, or program - (i) provides retirement 
income to employees, or (ii) results in a deferral of income by employees for periods extending 
to the termination of covered employment or beyond …." 

Regulations issued by the Department of Labor clarify the definition of employee pension 
benefit plan. As you note in your submission, 29 C.F.R. §2510.3-2(c) of the regulations provides 
as follows: 

For the purposes of Title I of the Act and [29 C.F.R. c. XXV], the terms "employee 
pension benefit plan" and "pension plan" shall not include payments made by an 
employer to some or all of its employees as bonuses for work performed, unless such 
payments are systematically deferred to the termination of covered employment or 
beyond, or so as to provide retirement income to employees. 

Because the Plan does not condition distribution of the bonus payments upon termination of 
employment or retirement, the Plan is not by its express terms an employee pension benefit plan 
within the meaning of section 3(2)(A) of ERISA, but, rather, appears to be a bonus program 
described in regulation section 2510.3-2(c). 

Under section 3(2)(A) of ERISA, a plan may be an employee pension benefit plan as a result of 
surrounding circumstances. While we have no reason to believe, based on the representations in 
your submission, that the Plan would be a pension plan as a result of surrounding circumstances, 
plan fiduciaries should be aware of the possibility that, if as a result of surrounding 
circumstances, payments are systematically deferred until the termination of employment or until 
retirement age, the Plan might be deemed to be a pension plan. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of such procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. It is not the Department's practice to delete mere identifying 
information from its advisory opinions or from the background files from which the opinions 
result. The Department's view of information which is "proprietary" and subject to deletion in 
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accordance with section 12.03 of Procedure 76-1 is narrowly construed and does not include 
information which merely identifies the inquirer. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


