
     
    
 
   
      
 

 
 

 
 

 
  

  
 

 
 

 
 

 
  

    
 

    
    

  
 

  
 

  
    

   
 

 
  

   
 

  
   

  
    

     
   

      

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 
Pension and Welfare Benefit Programs 

OPINION 81-71A 
Sec. 3(1) 

SEP 11 1981 

Mr. William F. Gleason, Jr. 
Vice President, Secretary and Counsel 
The Continental Corporation 
80 Maiden Lane 
New York, New York 10038 

Dear Mr. Gleason: 

This is in reply to your letter of May 19, 1981, concerning applicability of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the Salary Continuance Plan of The 
Continental Corporation (the Corporation) and certain of its affiliates. Specifically, your inquiry 
concerns whether the program of salary continuance constitutes a mere payroll practice within 
the meaning of 29 C.F.R. §2510.3-1(b)(2) rather than an employee welfare benefit plan 
described in ERISA section 3(1) and, thus, is excluded from coverage by title I of ERISA. 

In response to inquiries from the Department concerning your letter, we were advised by Mr. 
John J. Hess by telephone that the Corporation is a holding company and approximately 66 
domestic subsidiaries (affiliates) are in its controlled group of corporations. It is the current 
policy to provide payments to eligible employees at a rate less than or equal to normal 
compensation during absences of a specified minimum duration due to inability to work as a 
result of illness or accident. The program is unfunded and uninsured. Employees eligible for 
payments include all full-time or regular part-time employees of the Corporation and of certain 
of its affiliates who are credited with at least 6 months of continuous service. Mr. Hess advised 
by telephone that salary continuance payments are made from the general assets of the 
Corporation to eligible employees on its payroll and from the general assets of each affiliate to 
eligible employees on its payroll. Absences eligible for salary continuance must be of at least 8 
days duration. Payments continue until the employee returns to work or reaches the maximum 
length of absence for which payments will be provided. The maximum duration of payments is 
based on years of service as specified in a benefit schedule. The benefit schedule also specifies 
the percentage of the employee's salary to be paid for each week of absence. For example, an 
employee with 6 months to less than a year of service will receive a total of 1 week of 
compensation at 75 percent of salary. The number of weeks of payment at the 75 percent rate 
increases with years of service, and weeks at 100 percent of salary are paid to employees for the 
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initial weeks of their absence as their years of credited service increase. Thus, an eligible 
employee with 10 or more years of service will be paid for 10 weeks at 100 percent of salary and 
an additional 15 weeks at 75 percent of salary. Twenty-five (25) weeks of payments are the 
maximum benefit available to any employee under the benefit schedule. Payments are reduced 
by the amount an eligible employee receives from workers' compensation, disability benefits 
provided under a state program, or any other group benefit plan to which the Corporation or 
affiliates contribute. 

In no event will payments from all sources provided by the Corporation exceed 100 percent of 
the covered employee's salary. Salary is defined as an employee's basic salary at the time of 
illness and excludes overtime earnings, bonuses, commissions, fees or any other forms of extra 
compensation. 

Section 3(1) of ERISA in relevant part defines the term "employee welfare benefit plan" to 
include "… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such 
plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its 
participants or their beneficiaries … benefits in the event of sickness, accident, disability …." 

Department of Labor regulation section 2510.3-1 identified certain practices that would not be 
considered employee welfare benefit plans within the meaning of ERISA section 3(1). 
Specifically, regulation section 2510.3-1(b)(2) provides that the term "employee welfare benefit 
plan" will not include "… [p]ayment of an employee's normal compensation, out of the 
employer's general assets, on account of periods of time during which the employee is physically 
or mentally unable to perform his or her duties, or is otherwise absent for medical reasons (such 
as pregnancy, a physical examination or psychiatric treatment) …." 

On the basis of your representations and those of Mr. Hess, it is the position of the Department 
that the Corporation's and affiliated companies' payments to employees of no more than normal 
compensation for periods of time that an employee is absent for medical reasons, constitute a 
payroll practice within the scope of regulation section 2510.3-1(b)(2). Accordingly, on the basis 
of your representations and those of Mr. Hess, it is the position of the Department that the policy 
of continuing the salary of employees of the Corporation and its affiliated companies during 
periods of inability to work up to a maximum of 25 weeks is not an employee welfare benefit 
plan under ERISA title I. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

As you have been informed, it is not the Department's practice to delete mere identifying 
information from its advisory opinions or from the background files from which the opinions 
result. The Department's rule on information which is "proprietary" and subject to deletion in 
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accordance with section 12.03 of Procedure 76-1 is narrowly construed and does not include 
information which merely identifies the inquirer. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


