
     
    
 
   
      
      
 
      
 

 
 

   
 

 
 

 
 

     
  

  
 

  
 

 
 

    

  
 

     
    

     
     

  
   

      
 

 
  

 
   

 
    

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 
Charles Humphrey 
(202) 523-8971 

A.O. 81-69 

JUL 28 1981 

Ms. Kathleen K.O. Conahan 
Conahan & Conahan 
Suite 1500 
745 Fort Street 
Honolulu, Hawaii 96813 

Re: Conahan & Conahan, Attorneys at Law, A Law Corporation Defined Benefit 
Pension Plan 
Identification Number: F-1621 

Dear Ms. Conahan: 

This is in reply to your letter of June 19, 1980, in which you requested a ruling that the 
contribution by an employer of an option to a defined benefit plan does not violate section 4975 
of the Internal Revenue Code. For purposes of our reply, all references to the Code contained in 
your letter will be treated as references to corresponding provisions of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA). 

You request that Conahan & Conahan, Attorneys at Law, A Law Corporation (the Employer) 
established the Conahan and Conahan, Attorneys at Law, A Law Corporation Defined Benefit 
Pension Plan (the Plan) and that the Plan received a favorable determination letter from the 
Internal Revenue Service in July 1970. The Plan is a defined benefit plan. The Employer holds 
an option to purchase a residential condominium unit which it acquired from James P. Conahan 
and Kathleen K.O. Conahan, the apparent owners of the unit. As part of its corporate 
contribution to the Plan, the Employer wishes to make a contribution of the option to the Plan. 

Section 406(a)(1)(A) of ERISA provides that a fiduciary with respect to a plan shall not cause a 
plan to engage in a transaction, if he knows or should know that such a transaction constitutes a 
direct or indirect sale or exchange between a plan and a party in interest. Section 3(14)(C) 
provides that a party in interest means an employer any of whose employees are covered by the 
plan. An employer assumes with respect to a defined benefit plan an obligation to make 
contributions to fund promised benefits. The contribution of the option by the Employer to the 
Plan constitutes a discharge by the Employer of its legal obligation to make the contribution for 
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that year. In effect, the Plan is exchanging its legal right to payment of the contribution for 
property other than cash. Accordingly, the contribution of the option by the Employer is a 
prohibited sale or exchange of property between a plan and a party in interest under section 
406(a)(1)(A) of ERISA. 

You argue that section 406(c) of ERISA compels the conclusion that only encumbered 
contributions of real or personal property by an employer are prohibited by section 406(a)(1)(A). 
Section 406(c) provides that a transfer of real or personal property by a party in interest to a plan 
shall be treated as a sale or exchange if the property is subject to a mortgage or lien which the 
plan assumes or it is subject to a mortgage or similar lien which a party in interest placed on the 
property within the 10 year period ending on the date of the transfer (emphasis added). 
Following the private foundation rules of the tax law applicable to gifts of property to private 
foundations, this rule prevents a party in interest from circumventing the section 406(a)(1)(A) 
prohibition on sales or exchanges by getting a loan on the property and donating it to a plan 
which must either pay off the loan or give up the property. See Conference Report 93-1280, 93rd 
Congress, 2d Sess., at 308. The applicability of the rule is limited to voluntary transfers of 
property which Congress considered to be sales or exchanges and no inference should be drawn 
from the rule that a contribution of property by an employer, in discharge of its legal obligation 
to contribute, would be permissible. 

In addition, you should be aware that based on your letter, it appears that the exercise of the 
option by the Plan might also constitute a violation of section 406(a)(1)(A) of ERISA. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (issued August 27, 
1976). Accordingly, it is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 
thereof relating to the effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


