
       
    
 
   
 

 
 

 
 

 
 
 

  
  

 
 

  
   

    
   

    
  

 
  

 
  

   
    

  
  
   

   
     

  
 

  
   

 
   

 
  

  
 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-64A 
SECTION 3(32), 4(b)(1), 3(16), 409(b), 101(a), 104(a)(1) 

JUL 24 1981 

Carroll J. Savage, Esq. 
Ivins, Phillips & Barker 
1700 Pennsylvania Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20006 

Dear Mr. Savage: 

This is in response to your request on behalf of Public Service Electric and Gas Company (PSE 
& G) for an advisory opinion concerning the application of the reporting and disclosure 
requirements of Part 1 of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA). We regret that the volume of correspondence concerning ERISA has resulted in a 
delay in responding to your letter. 

In connection with your request you provide the following facts and representations: 

On September 19, 1980, PSE & G and New Jersey Transit Corporation (NJTC), a public 
corporation established by the New Jersey Transportation Act of 1979 (Chapter 150 of the New 
Jersey Laws of 1979) entered into a stock purchase agreement providing for the sale and transfer 
by PSE & G to NJTC of all of the outstanding capital stock of PSE & G's wholly-owned 
subsidiary, Transport of New Jersey (TNJ), and indirectly TNJ's wholly-owned subsidiary, 
Maplewood Equipment Company (MEC). This sale was consummated on October 14, 1980. 
TNJ maintains three defined benefit plans for its employees and MEC maintains two defined 
benefit plans. The plan years of the three TNJ plans run from March 1 to February 28 and the 
MEC plans have plan years running from May 1 to April 30. You state that although NJTC is 
expected to maintain and fund the TNJ and MEC plans, there is no specific agreement to this 
effect other than existing labor agreements. However, in conjunction with the sale, fully insured 
group annuity contracts have been purchased as assets of the TNJ and MEC plans which provide 
fully for the accrued benefits under the TNJ and MEC plans as of June 30, 1980. You also 
indicate that the State of New Jersey may change the trustees of the plans and the membership of 
the committees which are the plan administrators. 

On the basis of the above facts, you request an advisory opinion that --
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1. the change of ownership of TNJ and MEC does not constitute a plan termination or 
change in plan year requiring the accelerated filing and distributing of annual reports and 
summary annual reports for the TNJ and MEC plans with respect to plan years beginning March 
1, 1980, and May 1, 1980; and 

2. the members of the administrative committees of the TNJ and MEC plans who resign 
or who are replaced on account of the sale to NJTC are not responsible: 

(a) for filing annual reports with the Department of Labor (the Department) for
the TNJ and MEC plans for any part of the plan years beginning March 1, 1980, and May 
1, 1980; 

(b) for distributing summary annual reports to participants and beneficiaries of the
TNJ and MEC plans for any part of the plan years beginning March 1, 1980, and May 1, 
1980; and 

(c) for filing with the Department and distributing to plan participants and
beneficiaries, summaries of any material modifications to the TNJ and MEC plans 
occurring during the plan years beginning March 1, 1980, and May 1, 1980; and 
3. the answers to questions one and two do not change if the TNJ and MEC plans are

considered to be "governmental plans" under ERISA section 3(32) after the sale to NJTC.1

In support of your request, you maintain that: the mere fact that the stock of a sponsoring 
corporation is sold to another corporation in the middle of a plan year does not give rise to a plan 
termination or change in plan year for ERISA reporting purposes; the responsibility for 
complying with the reporting and disclosure requirements of title I of ERISA for the year of the 
stock sale should fall on the individuals who are the plan administrators at the close of the plan 
year and should not be the responsibility of those individuals who were plan administrators at 
some earlier point in the plan year; and the answers to the first two questions should not be 
different merely because the purchaser is an instrumentality of a State and the plans have 
changed from covered to noncovered status under section 4(b)(1) of ERISA. 

For purposes of the reporting and disclosure requirements of Part 1 of title I, the Department 
would not consider an employee benefit plan to have changed its plan year solely by reason of a 
change in the ownership of a plan sponsor. Assuming that the plans of TNJ and MEC have not 
elected to change their respective plan years, and that such a change is not required under the 
terms of the documents governing the operation of the plans, it is the opinion of the Department 
that for purposes of Part 1 of title I of ERISA, the change in ownership of TNJ and MEC does 
not constitute an event requiring accelerated filing and distribution of annual reports and 

1 In your supplementary letter of January 29, 1981, you state that item 3 is not a request for an 
opinion regarding whether the TNJ and MEC plans are "governmental plans" within the meaning 
of section 3(32) of ERISA by reason of the sale to NJTC. Rather, you request an advisory 
opinion which is based on the assumption that the TNJ and MEC plans became governmental 
plans after the sale to NJTC. 
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summary annual reports for TNJ and MEC plans with respect to plan years beginning March 1, 
1980, and May 1, 1980.2 

With regard to your second request, Part 1 of title I imposes certain reporting and disclosure 
obligations on the administrator of a plan subject to the provisions of Part 1 of title I. It is, 
therefore, the responsibility of the "administrator", as that term is defined in section 3(16) of 
ERISA, to ensure that the reporting and disclosure requirements of Part 1 are satisfied in 
accordance with the provisions of ERISA and the regulations issued thereunder. 

The term "administrator" is defined in section 3(16) to mean, in relevant part, "the person 
specifically so designated by the terms of the instrument under which the plan is operated." It 
appears from your letter that each plan has an administrative committee which is the designated 
administrator for the plan. It is the view of the Department that, consistent with section 409(b) of 
the fiduciary provisions of ERISA,3 a member (or members) of an administrative committee who 
resigns or who is replaced would not be liable for violations of the reporting and disclosure 
requirements which occur subsequent to his resignation or replacement, provided such a member 
during his service on the committee engaged in no acts which would directly or indirectly cause 
such a violation. 

It is the opinion of the Department that, subject to the aforementioned proviso, members of the 
administrative committees of the TNJ and MEC plans who resign or who are replaced on 
account of the sale to NJTC would not be responsible: (a) for filing annual return/reports with 
the Department for the TNJ and MEC plans for any part of the plan years beginning March 1, 
1980, and May 1, 1980, (b) for distributing summary annual reports to participants and 
beneficiaries of the TNJ and MEC plans for any part of the plan years beginning March 1, 1980, 
and May 1, 1980, and (c) for filing with the Department and distributing to participants and 
beneficiaries summaries of any material modifications to the TNJ and MEC plans occurring 
during the plan years beginning March 1, 1980, and May 1, 1980, provided that such members 
are not members of the administrative committees of subject plans at the time compliance with 
the aforementioned reporting and disclosure requirements is either undertaken or required 
pursuant to the provisions of Part 1 of title 1 of ERISA and the regulations issued thereunder. 

Concerning your last request, the responses made herein by the Department to the above-
described inquiries would not be affected by the fact that the TNJ and MEC plans may be 
considered "governmental plans" under section 3(32) of ERISA after the sale to NJTC. 

2 The Department expresses no opinion on whether under the facts contained in your letter a 
termination has occurred for purposes of title IV of ERISA or the Internal Revenue Code of 
1954, as amended. 

3 Section 409(b) provides that "(n]o fiduciary shall be liable with respect to a breach of fiduciary 
duty under this title [title I] if such a breach was committed before he became a fiduciary or after 
he ceased to be a fiduciary." 
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This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (copy enclosed). 
Accordingly, this letter is issued subject to the provisions thereof relating to the effect of 
advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

Enclosure 


