
       
    
 
   
      
      
      
 
      
       
 

 
 

  
  

 
 
  

 
 

 
   

   
   

  
 

 
  

   
   

 
  

 
  

   
   

 
 
 

 
  

  

    

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 
Frederic Burke 
(202) 523-7901 
Pension and Welfare Benefit Programs 

OPINION 81-60A 
SECTION 4(a), 3(2), 3(3), 104 

JUL 21 1981 

Mr. Homer L. Elliott 
Drinker Biddle & Reath 
1100 Philadelphia National Bank Building 
Broad and Chestnut Street 
Philadelphia, Pennsylvania 19107 

Dear Mr. Elliott: 

This is in reply to your letter of December 3, 1979, requesting an advisory opinion concerning 
the applicability of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the 
Phoenix Steel Corporation Plate Division Retirement Fund (the Plan). Specifically, you request 
an opinion that the Plan is not subject to the provisions of title I of ERISA. 

You represent that the Plan was established in September 1950 pursuant to an agreement 
between Central Iron and Steel Company, a predecessor of the Phoenix Steel Corporation (the 
Company), and the United Steelworkers of America (the Union) to provide pension benefits for 
employees at the Harrisburg plate division plant. On October 31, 1955, Central Iron and Steel 
Company was consolidated with another company to form the Company, and the name of the 
Plan was changed. By agreement approved on December 31, 1960, the Company permanently 
closed its Harrisburg plate division plant and discharged most of the persons employed at that 
plant. With respect to such closing, the Plan was amended to provide that the Plan would 
continue to operate for the purpose of paying retirement benefits, but upon 60 days' written 
notice to the Company and the Union, the Company's Retirement Board (the Pension Board) 
could authorize the Plan trustees to liquidate the Plan's assets, and use the proceeds (net of 
expenses) to purchase annuity contracts as may be provided by the equitable share of the assets 
allocable to each plan participant or beneficiary who is then entitled to benefits under the Plan. 

In 1978, the Pension Board directed the Plan trustee to liquidate the Plan's investments and to 
purchase a group annuity contract. On October 10, 1978, pursuant to a court order, the Plan 
trustee, First Pennsylvania Bank, N.A. (Bank), was authorized to purchase, and has purchased, 
fully-paid annuities from the Travelers Insurance Company (Travelers). The annuity contract 
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requires Travelers to apply an amount of single premium equal to that portion of the premium 
paid sufficient to purchase for each employee the amount of retirement annuity applicable to 
him. Payment of the retirement benefits is made directly by Travelers to the employee. Further, 
Travelers is contractually obligated to provide each employee with the full amount of his 
retirement benefit. Certificates describing the benefits under the annuity contract with Travelers 
have been distributed to each employee entitled to receive benefits. 

ERISA title I, section 4(a) specifies that ERISA title I applies to any employee benefit plan if it 
is established or maintained (1) by any employer engaged in commerce or in any industry or 
activity affecting commerce, or (2) by any employee organization or organizations representing 
employees engaged in commerce or in any industry or activity affecting commerce, or (3) by 
both, except for plans specifically exempt under section 4(b). 

ERISA section 3(2)(A) defines "employee pension benefit plan" to mean "… any plan, fund, or 
program … to the extent that by its express terms or as a result of surrounding circumstances 
such plan, fund, or program -- (i) provides retirement income to employees, or (ii) results in a 
deferral of income by employees for periods extending to the termination of covered 
employment or beyond, regardless of the method of calculating the contributions made to the 
plan, the method of calculating the benefits under the plan or the method of distributing benefits 
from the plan." 

ERISA regulation 29 C.F.R. §2510.3-3(b) provides that the term "employee benefit plan" does 
not include, for purposes of title I, any plan in which no employees are participants covered 
under the plan, as defined in regulation section 2510.3-3(d). 

Regulation section 2510.3-3(d)(2)(ii) provides: 

An individual is not a participant covered under an employee pension plan or a 
beneficiary receiving benefits under an employee pension plan if (A) the entire benefit 
rights of the individual (1) are fully guaranteed by an insurance company … and are 
legally enforceable by the sole choice of the individual against the insurance company 
…; and (2) a contract, policy or certificate describing the benefits to which the individual 
is entitled under the plan has been issued to the individual …. 

On the basis of your submissions, and provided also that the Bank, pursuant to proper 
instructions of the Pension Board, effectively waives, or has so waived, any rights it may have as 
the owner of the contract to the extent necessary to assure that the annuitants' benefit rights are 
legally enforceable by their sole choice against the insurance company, it is the Department's 
position that the Plan would not be an employee benefit plan within the meaning of section 3(3) 
of ERISA. 
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In your letter, you advance the argument that the Plan is not covered by title I of ERISA because 
the Plan has not been "maintained" by the Company since the effective date of ERISA,1 or, 
alternatively, because the Plan has been terminated and all assets distributed therefrom. We do 
not agree that, merely because an employee pension benefit plan has not provided for post-
ERISA contributions, the plan would not be subject to title I. Cf. section 301(a)(5) of ERlSA, 
which provides an exception to coverage by the minimum funding standards for such plans. Nor 
do we agree with your alternative argument, if the conditions of regulation section 2510.3-
3(d)(2)(ii), noted above, are not met. 

You also have asked, in the event that the Department is unable to conclude that the Plan is not 
subject to title I of ERISA, for an opinion that the Plan is exempt from the reporting and 
disclosure provisions of title I or, alternatively, that it qualifies for the limited relief from the 
reporting and disclosure requirements of title I provided by regulation 29 C.F.R. §2520.104-44. 
That section provides relief from, among other things, the requirement that a plan engage an 
independent qualified public accountant to conduct an examination of the financial statements 
and schedules of the plan, and is available in the case of a pension plan the benefits of which: 

… are provided exclusively through allocated insurance contracts or policies which are 
issued by, and pursuant to the specific terms of such contracts or policies benefit 
payments are fully guaranteed by an insurance company or similar organization which is 
qualified to do business in any State, and the premiums for which are paid directly by the 
employer or employee organization from its general assets or partly from contributions 
by its employees or members: Provided, That contributions by participants are forwarded 
by the employer or employee organization to the insurance company or organization 
within three months of receipt and, in the case of a plan that provides for the return of 
refunds to contributing participants, such refunds are returned to them within three 
months of receipt by the employer or employee organization. 

Since the opinion rendered above, with respect to coverage of the Plan under title I, is qualified, 
we have considered your alternative request. You base your argument that the reporting and 
disclosure requirements of part 1 of title I should not apply to the Plan on the assertion that the 
Plan has no ''participants.'' As is discussed above, if none of the annuitants are ''participants,'' the 
Plan would not be subject to any part of title I of ERISA. Assuming that the Plan is subject to 
title I, however, it is the Department's opinion that the relief provided by regulation section 
2520.104-44 would be available to the Plan in connection with reporting and disclosure 
requirements relating to Plan years subsequent to the year in which the Bank made final payment 
to Travelers of the premium described above. 

1 In this regard, you characterize the Plan as having been "in the process of liquidation since 
December 31, 1960." Although we do not concede the possible relevance of such a fact, it 
appears, as is noted above, that the Pension Board's direction that the trust assets be liquidated 
was not made until 1978, well after the effective date of ERISA. 
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This letter constitutes an advisory opinion as defined in ERISA Procedure 76-1. Accordingly, 
this letter is issued subject to the provisions of such procedure, including section 10 thereof 
relating to the effect of an advisory opinion. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


