
       
    
 
   
 

 
 

 
 

 
   

   
   

  
 

    
   

  
 

 
 

   
 

    
  

  
   
   

     
 

 
   

 
   

    
  

    
  

 
  

     
  

 
 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-50A 
3(21)(A) 

JUN 4 1981 

Curtis L. Roy, Esquire 
Dorsey, Windhorst, Hannaford, Whitney and Halladay 
2300 First National Bank Building 
Minneapolis, Minnesota 55402 

Re: George A. Hormel & Company 
Local P-9, United Food and Commercial Workers, AFL-CIO 
Identification Number: F-1591A 

Dear Mr. Roy: 

By letter dated June 27, 1980, you requested an opinion as to whether an arbitrator would, under 
circumstances described below, be a fiduciary within the meaning of section 3(21)(A) of the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) and, if so, whether an agreement by 
an employer and/or union to indemnify the arbitrator, out of non-plan funds, against any 
potential fiduciary liability would violate section 410 of ERISA. In a telephone conversation of 
September 25, 1980, this office asked for certain additional information, which you submitted by 
letter dated September 26, 1980. On September 30, 1980, you submitted an additional letter for 
the purpose of clarifying your letter of September 26, 1980. By letter dated February 10, 1981 
this office requested further clarification, which you provided by letter dated February 24, 1981. 

Your letters include the following facts and representations: 

The collective bargaining agreement between George A. Hormel & Company (the Employer) 
and Local P-9, United Food and Commercial Workers, AFL-CIO (the Union) provides for the 
arbitration of grievances arising under the agreement. The George A. Hormel & Company Non-
Exempt Employees’ Pension Plan (the Pension Plan) was negotiated by the Employer and the 
Union, and is administered by the Employer. The Pension Plan document contains no 
independent arbitration provisions. 

The Employer and the Union have selected Mr. Abner Brodie from among a panel of arbitrators 
to resolve a grievance concerning pension accrual. The issue before him may be summarized as 
follows. 
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On April 24, 1957, the Employer and the Union executed a letter agreement providing, in part, 
that 

"female employees when recalled to work shall be considered as having been on the 
payroll continuously for purposes of … retirement benefits." 

Beginning with the Pension Plan Agreement dated July 23, 1957 each Pension Plan Agreement 
negotiated by the Employer and the Union, including the current one, has provided that 

"For the purpose of computing periods of Company and Union seniority for pension 
benefits there shall be excluded any absence to the extent that it exceeds two continuous 
years …" 

Mr. Brodie must decide whether the provision contained in the letter agreement or the provision 
contained in the Pension Plan Agreement controls. His decision will determine the extent to 
which female employees will be entitled to pension credit for pregnancy leaves of absence 
occurring prior to the enactment of the Civil Rights Act of 1964. In its capacity as Plan 
Administrator, Hormel has interpreted the Plan as not providing pension credit for more than the 
first two years of an employee's absence from work. 

You represent that the Employer and the Union have, in the instant case, asked Mr. Brodie to 
interpret only their contractual commitments. You state that this is not a case in which a Plan 
participant filed a claim for benefits, which claim was denied. The Plan's claims procedure is not 
involved here, and the document setting forth the terms of the Plan and pursuant to which the 
Plan is administered was not submitted for the arbitrator's consideration. Rather, you maintain 
that the issue relates solely to the extent of Hormel's collectively bargained promise to provide 
benefits (set forth in the letter and Pension Plan agreements), and does not involve administration 
of the current provisions of the Plan (set forth in the Plan document). You represent that Hormel 
would be bound by the arbitrator's award, but only in its capacity as a party to a collective 
bargaining agreement. You claim that Hormel would be free to comply with the award by, if 
necessary, amending the current Plan or by providing alternative benefits from some other 
source. 

After the close of the hearing and the submission of post-hearing briefs, Mr. Brodie informed the 
Employer and the Union that his concern over potential fiduciary liability could cause him to 
withdraw from the case without rendering a decision. To allay his concern, the Employer and the 
Union have proposed entering into an indemnification agreement under which the Employer or 
the Union or both would satisfy, from non-plan funds, any liability Mr. Brodie might incur by 
reason of his actions in the arbitration, should he be deemed to be a fiduciary. 

The term "fiduciary" is defined in section 3(21)(A) of ERISA. Section 3(21)(A) provides, in 
pertinent part, that a person is a fiduciary with respect to a plan to the extent 
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(i) he exercises any discretionary control respecting management or disposition of its 
assets, 

(ii) he renders investment advice for a fee or other compensation, direct or indirect, with 
respect to any moneys or other property of such plan, or has any authority or 
responsibility to do so, or 

(iii) he has any discretionary authority or discretionary responsibility in the administration 
of such plan. 

In Advisory Opinion No. 78-14 (July 27, 1978), the U.S. Department of Labor (the Department) 
stated that an arbitrator would be a fiduciary if he performed any of the functions described in 
section 3(21)(A) of ERISA, but concluded that under the facts presented, the arbitrator would not 
be a fiduciary of the plan involved by virtue of his deciding the rate at which employers would 
be required to contribute to the plan. 

In Advisory Opinion No. 79-66A (September 14, 1979), the Department found that, by deciding 
a question of a participant's entitlement to benefits under a plan, an arbitrator would be a plan 
fiduciary, because he would be exercising discretionary authority respecting the management and 
administration of the plan. 

Advisory Opinion No. 79-66A cited an example contained in Question and Answer No. D-3 of 
ERISA Interpretive Bulletin 75-8 (29 CFR sec. 2509.75-8). The example sets forth the 
Department's view that a plan employee who has final authority to grant or deny benefit 
payments in cases where a dispute exists as to the interpretation of plan provisions relating to 
eligibility for benefits would be a fiduciary within the meaning of section 3(21)(A) of ERISA. 

Accordingly, if Mr. Brodie would be deciding a particular plan participant's entitlement to 
benefits under the Pension Plan pursuant to the Plan's lawful claims procedure,1 he would be 

1 In this regard, section 503 of ERISA and 29 CFR §2560.503-1 set forth requirements regarding 
an employee benefit plan's procedure for handling claims for benefits. Section 12.3 of the 
document, furnished with your letter of September 26, 1980, which you refer to as an "Unofficial 
Working Copy of the Plan Document," appears to set forth the Plan's claims procedure. The 
procedure calls for submission of written claims to the "Pension Board," and provides for a 
"review hearing" before this same body of claims which have been denied. However, in your 
September 26, 1980, letter you state that claims for Plan benefits are initially made to the 
Employer's Manager of Employee Benefits, and that a participant whose claims has been denied 
would "have the option of filing a grievance under the grievance and arbitration procedures of 
the collective bargaining contract, rather than a claim arising under the terms of the plan." In 
your September 30, 1980, letter of clarification you indicate that the Employer, "in its capacity as 
Plan Administrator," decides benefit claims. Finally, in your February 24, 1981 letter, you again 
state that applications for benefits are made initially to the Manager of Employee Benefits, but 
then you state that this person also reviews claim denials. In these circumstances, we must 
remind you that section 404(a)(1)(D) of ERISA requires plan fiduciaries to act in accordance 
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acting as a fiduciary with respect to the Pension Plan. However, you indicate that the instant 
matter does not involve disposition of a claim by a Plan participant for benefits under the Plan, or 
of an appeal from a refusal to grant such a claim. It appears that the arbitrator has been called 
upon to construe two documents which comprise, at least in part, the collectively bargained 
agreements between the Union and the Employer, but that the outcome of the arbitration would 
have no immediate effect on administration of the plan or on the rights of Plan participants to 
benefits under the Plan as it is currently drafted. Although the outcome of the proceeding might 
increase the entitlement of some Plan participants to benefits, it appears that the arbitrator's 
decision would not affect the long-standing interpretation given to existing Plan provisions. If we 
understand you correctly, a participant's entitlement to benefits under the Plan would be affected 
only if the Employer were to amend the Plan to achieve compliance with a ruling by the 
arbitrator. 

Based on your representations, it is our understanding that the instant proceeding resembles an 
extension of the process of collective bargaining between the Union and the Employer. 
Accordingly, to the extent that the instant matter is solely a part of the process by which the 
parties design and create a plan (as opposed to a matter of Plan administration), then it is our 
view that Mr. Brodie would not be acting as a fiduciary in serving as arbitrator to decide the 
question presented to him. 

It appears that the above discussion has mooted your question regarding possible indemnification 
by the Employer, the Union, or both, of an arbitrator who would be acting as a fiduciary under 
ERISA with respect to the Plan in the instant matter. We believe, however, that the following 
information might be useful in this regard. 

Section 410(a) of ERISA, in pertinent part, voids, as against public policy, any provision in an 
agreement or instrument which purports to relieve a fiduciary from responsibility or liability for 
any responsibility, obligation, or duty under Part 4 of Subtitle B of Title I of ERISA. 

In ERISA Interpretive Bulletin 75-4 (29 CFR sec. 2509.75-4), the Department interpreted section 
410(a) to permit indemnification agreements which do not relieve a fiduciary of responsibility or 
liability under Part 4 of Subtitle B of Title I. Interpretive Bulletin 75-4 states, in part, that 
indemnification provisions, which leave the fiduciary fully responsible and liable, but merely 
permit another party to satisfy any liability incurred by the fiduciary, are not void under section 
410(a) of ERISA. Example of permissible indemnification provisions include indemnification of 

with the documents and instruments governing the plan, insofar as these are consistent with the 
provisions of ERISA. Accordingly, it appears that an examination of the Plan's claims 
procedures would be called for. In this connection, we express no opinion as to whether any of 
the above-referenced procedures by which claims for benefits under the Plan might be decided 
would satisfy the requirements of section 503 and §2560.503-1. 
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a plan fiduciary by an employer, any of whose employees are covered by the plan, or by an 
employee organization, any of whose members are covered by the Plan. 

Accordingly, it is the view of the Department that an agreement by an employer and/or a union 
to indemnify an arbitrator, out of non-plan funds, against any fiduciary liability he might incur 
by reason of acting in an arbitration proceeding in such a manner as would make the arbitrator a 
fiduciary with respect to a plan would not violate section 410(a) of ERISA. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is 
issued subject to the provisions of that procedure, including section 10, relating to the effect of 
advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator 
Pension and Welfare Benefit Programs 


