
       
    
 
   
 

 
 

  
 

 
 

   
 

  
 

 
  

 
     

  
  

 
 

  
    

 
  

  
  

   
   

  
    

    
 

 
 

 
 

 
 

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-49A 
3(1) 

MAY 28 1981 

Mr. Robert Matisoff 
O'Donoghue & O'Donoghue 
1912 Sunderland Place, N.W. 
Washington, D.C. 20036 

Dear Mr. Matisoff: 

This is in response to your letter of August 7, 1978, requesting an advisory opinion regarding 
coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, 
you ask whether the National Mechanical Equipment Service and Maintenance Education and 
Training Trust Fund (the Trust) is an employee welfare benefit plan under section 3(1) of 
ERISA. 

You advise that the Trust was established pursuant to Article XX of the National Mechanical 
Equipment Service and Maintenance Agreement of August 16, 1975 (the Agreement), a 
collectively bargained agreement between the United Association of Journeymen and 
Apprentices of the Plumbing and Pipefitting Industry of the United States and Canada, AFL-
CIO, and the Mechanical Contractor's Association of America, Inc. In Article XX, the parties 
agreed to establish a fund to "develop or assist in the development of programs for educating and 
training journeymen, apprentices and tradesmen in the Mechanical Equipment Service and 
Maintenance Industry." There are eight trustees with half named by each of the parties to the 
Agreement. You further advise that, on June 23, 1977, the trustees approved a set of rules 
pursuant to authority granted in the Agreement regarding the disbursement of funds which limit 
the Trust's activities to making monetary grants to local training and apprenticeship plans jointly 
administered by employers and union locals.The Agreement provides for funding of the Trust 
through employer contributions only.The terms of the Agreement provide, among other things, 
that (1) the Trust is established for the exclusive benefit of employees, and (2) the trustees are 
authorized to invest such portion of the trust assets as are not required for current expenditure in 
suitable investments, including bonds and common stocks. 

Section 3(1) of ERISA defines an employee welfare benefit plan as including: 

… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained 
by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, 
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fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its 
participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, 
(A)… apprenticeship or other training programs …. 

Since the Trust was established pursuant to a collective bargaining agreement, it was established 
both by employers and by an employee organization. The purpose of the Trust is to develop or 
assist in developing apprenticeship and other training programs for the benefit of employees of 
such employers. Therefore, it is the position of the Department of Labor that the National 
Mechanical Equipment Service and Maintenance Education and Training Trust Fund is an 
employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of ERISA, and that it is not 
excluded from such definition as an "industry advancement program" within the meaning of 
regulation 29 C.F.R. §2510.3-1(i), to which you refer in your letter. 

The fact that the trustees have elected to implement the Trust by providing funds to other entities 
that perform the actual training functions, rather than by some other means, does not, in our 
view, require or warrant a different result. Although you assert that the Trust is a mere conduit, 
we do not agree with that characterization. The trustees have broad discretionary authority not 
only with respect to investment of funds not required for current expenditure but also (pursuant 
to the rules that the trustees have adopted and which are themselves the result of the exercise of 
discretionary authority) with respect to the selection of the training programs to be funded. 

We also disagree with your argument that the Trust has no employee "participants". We are of 
the opinion that the employees who are or may become eligible to receive the benefits of the 
above-mentioned training programs are "participants" in the Trust within the definition contained 
in section 3(7) of ERISA. 

On June 12, 1979, the Department issued regulation 29 C.F.R. §2520.104-22 (copy enclosed), 
which provides a limited exemption from reporting and disclosure requirements for 
apprenticeship and other training plans. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

Enclosure 


