
       
    
 
   
      
      
 

 
 

 
  

 
  
  

 
 

 
  

      
 

 
  

  
    

   
  

  
  

 
  

 
  

 
   

 
  

   
    

   
 

      
  

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 
Neil Grossman 
(202) 523-6915 

OPINION 81-46A 
408(e) 

MAY 27 1981 

Mark A. Vogel, Esquire 
Weil, Gotshal & Manges 
767 Fifth Avenue 
New York, New York 10022 

Re: Kenyon & Eckhardt, Inc. 
Identification Number: F-1622A 

Dear Mr. Vogel: 

By letter dated July 21, 1980, you requested an advisory opinion under the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA). The letter and accompanying submissions include the 
following facts and representations. 

Kenyon & Eckhardt, Inc. (the Company) adopted the K & E Employees' Profit-Sharing Plan (the 
Plan) in 1968. The Plan permits the Company to contribute shares of its stock to the Plan. The 
Company proposes to contribute approximately 85,000 shares of Company common stock to the 
Plan. The stock will be subject to a Shareholder's Agreement, which, among other things, 
requires that a shareholder wishing to sell his stock first offer it to the Company. The purchase 
price for stock under the Shareholder's Agreement is based on the book value of the stock as it 
appears on the consolidated financial statement of the Company, with certain adjustments, 
reflected on the last day of the fiscal year of the Company preceding the date of the transaction. 

The trustees of the Plan, who are also officers and directors of the Company, propose to enter 
into an agreement with the Company whereby the Company will purchase one-third of the stock 
from the Plan annually in each of the years from 1983 to 1985. The purchase price of the stock 
will be determined under the Shareholder's Agreement at the time of actual sale. The agreement 
to purchase the stock will be contingent on the earnings of the Company exceeding a certain 
minimum level for each of the years. In the event of the sale to a third party of substantially all of 
the assets of the Company or substantially all of the stock of the other shareholders, or in the 
event that the common stock of the Company becomes publicly traded prior to the time of 
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purchase by the Company, the agreement with respect to the purchase by the Company of the 
remaining shares of stock held by the Plan will be null and void. 

You seek an opinion that 

(1) The act of purchasing the stock from the Plan is not a prohibited transaction under section 
406 of ERISA by virtue of section 408(e) of ERISA, and 

(2) The act of entering into the agreement pursuant to which the Company will purchase the 
stock from the Plan is not a prohibited transaction under section 406 of ERISA. 

On October 15, 1980, you attended a conference in this office with representatives of the U.S. 
Department of Labor (the Department), at which time the questions raised in your request were 
discussed more fully. 

Section 406(a)(1)(A) of ERISA prohibits a fiduciary with respect to a plan from causing the plan 
to engage in a transaction if he knows or should know that such transaction constitutes a direct or 
indirect sale or exchange or leasing of any property between a plan and a party in interest. 
Section 3(14)(C) of ERISA defines the term "party in interest" as an employer any of whose 
employees are covered by an employee benefit plan. The Company is a party in interest with 
respect to the Plan because it is an employer of employees covered by the Plan. 

Section 406(b)(1) and 406(b)(2) of ERISA are intended to deter fiduciaries from exercising their 
responsibilities on behalf of plans when they have interests which conflict with the interests of 
the plans for which they act. Section 406(b)(1) prohibits a fiduciary from dealing with the assets 
of a plan in his own interest or for his own account. Section 406(b)(2) prohibits a fiduciary from 
acting in any transaction involving the plan on behalf of a party, or representing a party, whose 
interests are adverse to the interests of the plan. 

Therefore, absent a statutory or administrative exemption, the Company's purchase of the stock 
from the Plan would constitute a prohibited transaction within the meaning of section 
406(a)(1)(A), section 406(b)(1), and section 406(b)(2) of ERISA. 

Section 408(e) of ERISA, however, provides, in pertinent part, that section 406 does not apply to 
the sale by a plan of qualifying employer securities (as defined in section 407(e)(5)), if the 
following three conditions are satisfied: 

(1) the sale is for adequate consideration, 

(2) no commission is charged with respect to the sale, and 

(3) the plan is an eligible individual account plan (as defined in section 407(d)(3)). 
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Section 3(34) of ERISA defines an "individual account plan" as a pension plan which provides 
for an individual account for each participant and for benefits based solely upon the amount 
contributed to the participant's account, and any income, expenses, gains, and losses, and any 
forfeitures of accounts of other participants which may be allocated to such participant's account. 
Based on the facts and representations contained in your letter and in accompanying 
submissions, it is the opinion of the Department that the Plan is an "individual account plan" 
within the meaning of section 3(34) of ERISA. 

Section 407(d)(3) of ERISA defines an "eligible individual account plan" to include an 
individual account plan which is a profit-sharing, stock bonus, thrift, or savings plan, and which 
explicitly provides for the acquisition and holding of qualifying employer securities. 

Section 407(d)(5) of ERISA defines the term "qualifying employer security" to mean an 
employer security which is stock or a marketable obligation. Section 407(d)(1) of ERISA, in 
pertinent part, defines the term "employer security" to mean a security issued by an employer of 
employees covered by the plan. Under section 3(20) of ERISA, a security has the same meaning 
as the term has under section 2(1) of the Securities Act of 1933. Since the Company is an 
employer of employees covered by the Plan, and the shares of Company common stock are 
securities, as defined in section 2(1) of the Securities Act of 1933, the shares are "qualifying 
employer securities" within the meaning of section 407(d)(5) of ERISA. 

Based on the facts and representations contained in your letter and in accompanying 
submissions, the Department has determined that the Plan is an individual account plan which is 
a profit-sharing plan, that the Plan explicitly provides for the acquisition and holding of 
qualifying employer securities, e.g., the Company's common stock, and that the Plan is, 
consequently, an "eligible individual account plan" within the meaning of section 407(d)(3) of 
ERISA. 

Given these determinations, the prohibited transaction restrictions of section 406 of ERISA 
would not apply to the Company's purchase of the stock from the Plan, provided that the Plan 
receives adequate consideration for the stock, and provided that no commission is charged to the 
Plan in connection with the purchase. 

Section 3(18) of ERISA defines the term "adequate consideration" for purposes of part 4 of 
subtitle B of title 1 of ERISA. Under section 3(18)(B), "adequate consideration" means, in the 
case of an asset other than a security for which there is a generally recognized market, the fair 
market value of the asset as determined in good faith by the trustees or named fiduciary pursuant 
to the terms of the plan and in accordance with regulations promulgated by the Department. At 
present, no regulations have been published under section 3(18). 

The Department generally will not opine as to whether a particular transaction is for adequate 
consideration. See section 5 of ERISA Procedure 76-1 (41 FR 36281, August 27, 1976). Rather, 
the Department believes that such determinations should be made by appropriate fiduciaries on 
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the basis of relevant facts and circumstances. Thus, whether the price the Plan receives for the 
stock, as established under the formula contained in the Shareholder's Agreement, constitutes 
"adequate consideration" within the meaning of section 3(18) is a determination which must, at 
the time of each purchase, be made in good faith by the trustees of the Plan. 

With regard to the proposed agreement whereby the Company would purchase the stock from the 
Plan, to date, the Department has not published regulations relating to the question of when a 
fiduciary would be deemed to cause a plan to engage in a transaction within the meaning of 
section 406 of ERISA. We are thus unwilling to opine as to whether the execution of the 
agreement would, in itself, constitute a prohibited transaction under section 406(a)(1)(A), section 
406(b)(1), or section 406(b)(2) of ERISA, should the relief afforded by section 408(e) of ERISA 
be unavailable. See section 5 of ERISA Procedure 76-1 (41 FR 36281, August 27, 1976). 
However, we note that, pursuant to Temporary Pension Excise Tax Regulations section 
141.4975-13, the Internal Revenue Service (the Service) has adopted certain sections of the 
Private Foundation Excise Tax Regulations for the purpose of computing the excise taxes 
imposed under sections 4975(a) and (b) of the Internal Revenue Code of 1954 (the Code). With 
respect to the question of when a prohibited transaction occurs, section 53.4941(e)-1(a)(2) of 
those regulations provides, in part, that 

"An act of self-dealing occurs on the date on which all the terms and conditions of the 
transaction and the liabilities of the parties have been fixed." 

We wish to point out that ERISA's general standards of fiduciary conduct would also apply to 
your proposed transactions. Section 404(a)(1)(B) of ERISA requires that a fiduciary discharge 
his duties with respect to a plan solely in the interest of the participants and beneficiaries, and 
with the care, skill, prudence, and diligence under the circumstances then prevailing that a 
prudent man acting in a like capacity and familiar with such matters would use in the conduct of 
an enterprise of a like character and with like aims. Accordingly, the trustees of the Plan must act 
"prudently" and "solely in the interest" of the Plan's participants and beneficiaries, when deciding 
whether to accept the contribution of stock subject to the restrictions on marketability set forth in 
the Shareholder's Agreement, and when deciding whether to cause the Plan to enter into the 
agreement whereby the Company would purchase the stock from the Plan under the terms and 
conditions proposed. If the acquisition of the stock by the Plan or the execution of the agreement 
for the purchase of the stock by the Company are not "prudent" and "solely in the interest" of the 
Plan's participants and beneficiaries, the trustees of the Plan would be liable for any loss 
resulting from such breach of fiduciary responsibility, even though the acquisition of the stock 
and the execution of the agreement may be exempt from the prohibited transaction restrictions of 
ERISA by virtue of section 408(e). See Department of Labor Reg. section 2550.408e (29 CFR 
2550.408e). 

For your information, the Service has, in the past, taken the position that the contribution by an 
employer of its restricted stock to a trust, created for the exclusive benefit of its employees, may 
adversely affect the tax qualification of the trust. Rev. Rul. 57-372,1957-2 C.B. 256, addressing 
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the question of whether a stock bonus plan qualifies under section 401(a) of the Code where its 
assets are stock of the employer, which, under state law, are held in escrow by the commissioner 
of corporations, states that 

"it is the established policy of the Internal Revenue Service to require unrestricted 
marketability with respect to stock or securities of the employer corporation contributed 
to an employees' trust." 

Under Reorganization Plan No. 4 of 1978 (Executive Order 12108, 44 FR 1065), the authority of 
the Secretary of the Treasury to issue rulings under section 4975 of the Code has been 
transferred, with certain exceptions, which include subsections relating to the enforcement of the 
prohibited transaction excise taxes, to the Secretary of Labor, and the Secretary of the Treasury 
shall be bound by the rulings issued by the Secretary of Labor pursuant to such authority. 
Therefore, it is the Department’s position that the opinion set forth herein applies, to the extent 
relevant, to section 4975 of the Code. 

This letter is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1, and is, accordingly, issued 
subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof, relating to the effect of 
advisory opinions. 

Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


