
       
    
 
   
 
      
      
 

 
 

  
  

  
 

 
  

 
  

 
 

  
       

    
    

 
 

  
   

  
    

   
   

  
    

 
  

 
     

  

                                                           
     

 
 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-40A 
3(1), 3(4) 

APR 6 1981 

Ms. Joan Comparet 
Corporations Counsel 
Department of Corporations 
State of California 
600 S. Commonwealth Avenue 
Los Angeles, California 90005 

RE: File No. ALPHA 

Dear Ms. Comparet: 

This is in reply to your letter of November 7, 1980, concerning the applicability of title I of the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you request an 
advisory opinion stating that neither Peoples Dental Plan (PDP) nor Peoples Dental (PD) are 
employee welfare benefit plans within the meaning of section 3(1) of ERISA. 

You represent that PD is an unincorporated association formed by Mr. William A. Majors to 
provide medical dental benefits to its members through PD. Any employed person 19 years of 
age or older is eligible for membership in PDP/PD. You state that the membership also consists 
of self-proprietors. PDP/PD provides profit-making opportunities for PD, as a marketing agency 
and its administrative services provider, Associated Practitioners of Dentistry. Mr. Majors is 
president of Associated Practitioners of Dentistry as well as a trustee of PDP and a trustee/officer 
of PD. PDP is currently operating as a specialized health care service plan in California offering 
dental services to its members. PD attorney, Mr. C. Robert Simpson, indicates that PDP is not 
the name of an entity but rather it is the descriptive name given to an employee welfare benefit 
plan which contains the schedule of benefits to which the members of PD and their covered 
dependents are entitled.1 

The Articles of Association of PD provide in section IV that the powers of the association and its 
affairs are to be conducted by the association trustees. The membership of PD according to the 

1 Letter dated September 30, 1980, from Mr. Simpson to you, enclosed in your representations 
submitted in advisory opinion request. 
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association bylaws provides that “two trustees shall constitute a quorum for the transaction of 
business.” 

According to the PD Summary Plan Description, PD reserves the right to discontinue the plan 
without any provision for the reimbursement of the unused portion of fees rendered to date by 
the members. The Summary Plan Description indicates that the money remitted by enrollees is to 
be deposited into a trust account (PDT). PDT, which was established by Mr. Majors and his wife 
as trustees, allows the trustees to fix their own compensation. Further, PDT exempts trustees 
from liability for another trustee’s breach of trust. You indicate that on the date of this request for 
an advisory opinion, the money remitted by the PD membership has been placed in a checking 
account rather than trust account. 

Section 3(1) of ERISA provides: 

SEC. 3 For purposes of this title: 
(1) The terms "employee welfare benefit plan" and "welfare plan" mean any plan, 

fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an 
employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, 
or program was established or is maintained for the purpose of providing for its 
participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) 
medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, 
accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other 
training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) 
any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 
(other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions). 

The dental benefits being provided through PDP/PD are of the type of benefit described in 
section 3(1) of ERISA. However, in order to constitute an ERISA-covered employee benefit 
plan, PDP/PD must be established or maintained by an employer, an employee organization, or 
both. The fact that the benefits provided are of the type described in the statute is not sufficient to 
render the provider of those benefits an employee welfare benefit plan. There is no claim, or any 
indication that either PDP or PD was established or is maintained by an employer. Therefore, we 
focused our analysis on whether the program is established or maintained by an "employee 
organization." 

Section 3(4) of ERISA defines an "employee organization" as: 

... any labor union or any organization of any kind, or any agency or employee 
representation committee, association, group, or plan, in which employees participate and 
which exists for the purpose, in whole or in part, of dealing with employers concerning 
an employee benefit plan, or other matters incidental to employment relationships; or any 
employees' beneficiary association organized for the purpose in whole or in part, of 
establishing such a plan. 
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PD fails to satisfy the first part of the definition (preceding the semi-colon) because PD does not 
exist for the purpose of dealing with employers on behalf of employees concerning the employee 
benefit plan. Instead, PD offers dental benefits to any individual who meets the general 
qualifications for membership described above. 

We also conclude that PD is not an employees' beneficiary association within the meaning of 
ERISA section 3(4). Not every group of persons who each happens to be employed constitutes 
an employees' beneficiary association. Rather, an organization is an employees' beneficiary 
association for purposes of the ERISA definition relating to plans only where the members of the 
organization share some commonality of interest with respect to their employment relationships. 
The concept of commonality of interest with respect to employment relationships means, in 
general, that membership in an association is conditioned not only on the fact of employment, 
but also on some additional nexus e.g, that membership is restricted to employees of a single 
employer or members of one labor union. Article II, section 2 of the bylaws of PD states "… any 
individual … who is an employee of an employer may become a regular member of this 
Association …." 

Therefore, it is the position of the Department of Labor that, based on the information you have 
provided, PD is neither an employee organization within the meaning of ERISA section 3(4) nor 
an employer within the meaning of ERISA section 3(5). Accordingly, the program of dental 
benefits provided through PDP and administered by the Associated Practitioners of Dentistry 
does not constitute an employee benefit plan covered by title I of ERISA since it was not 
"established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both." 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


