
       
    
 
   
 
      
      
 

 
 

 
  

 
  

 
 

  
 

   
 

   
  

    
    
    

   
 

  
   

   
 

   
  

 
     

  
  

    
   

 
   

  
    

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-39A 
3(1), 3(2), 4(a) 

APR 6 1981 

Mr. John Gaal 
Bond, Schoeneck & King 
One Lincoln Center 
Syracuse, New York 13202 

Dear Mr. Gaal: 

This is in reply to your letter of August 15, 1980, to the Secretary of Labor, which has been 
referred to this Office for reply. You are concerned about the possible denial of retirement 
benefits to your client, Mr. Edwin L. Bristol, a former employee of Eastern Airlines (Eastern). 
Before examining whether or not Mr. Bristol has been improperly denied benefits, it is necessary 
to determine whether space-available passes and reduced-rate travel benefits (Travel Benefit 
Program) offered by Eastern to its retired employees constitute an employee benefit plan covered 
under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Our response in this 
regard is limited to coverage of the Travel Benefit Program under title I of ERISA which is 
generally administered by the Department of Labor. 

You advise that Mr. Bristol terminated his employment relationship with Eastern in 1964 with 
vested pension rights under the Eastern retirement plan (the Retirement Plan). Recently, after 
reaching the retirement age stipulated in the Retirement Plan, Mr. Bristol began receiving his 
vested pension benefits. According to the Retirement Plan, retired employees who are receiving 
retirement benefits from Eastern are eligible for the Travel Benefit Program. You indicate, 
however, that Mr. Bristol has been denied participation in the Travel Benefit Program. 

Section 4(a) of ERISA provides that title I generally applies to any employee benefit plan 
established or maintained by an employer engaged in commerce or in any activity affecting 
commerce, by an employee organization representing employees engaged in commerce or in any 
activity affecting commerce, or by both. There are exceptions provided in section 4(b) to this 
general rule but these exceptions do not appear to apply to the Travel Benefit Program. 

In order to come within the definition of the term "employee benefit plan" under section 3(3) of 
ERISA, a plan must be either an "employee welfare benefit plan," as defined in section 3(1) of 
ERISA, or an "employee pension benefit plan," as defined in section 3(2) of ERISA. 
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Section 3(1) of ERISA defines the term "employee welfare benefit plan" as any plan, fund, or 
program established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, 
to the extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of 
providing one of the benefits listed in section 3(1)(A) or one of the benefits described in section 
302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 other than pensions on retirement or death, 
and insurance to provide such pensions. Your letter represents that the Travel Benefit Program 
was established and is maintained solely for the purpose of providing retired employees of 
Eastern an opportunity to travel at reduced rates. The benefit of reduced travel rates is not one of 
the benefits listed in section 3(1) of ERISA and, therefore, the Travel Benefit Program is not an 
employee welfare benefit plan within the meaning of that section. 

Section 3(2) of ERISA defines the term "employee pension benefit plan" to include any plan, 
fund, or program established or maintained by an employer, an employee organization, or both 
which by its express terms or as a result of surrounding circumstances provides retirement 
income to employees or results in a deferral of income by employees for periods extending to the 
termination of covered employment or beyond. Thus the fact that a program established or 
maintained by an employer provides a benefit to employees after retirement would not cause that 
program to fall within the definition provided in section 3(2) unless the benefit provided 
represents either retirement income or a deferral of income. 

Your letter contains no factual representations from which it might be concluded that the Travel 
Benefit Program constitutes an employee pension benefit plan within the meaning of section 3(2) 
of ERISA. Therefore, since the Travel Benefit Program is not an employee welfare benefit plan 
and does not appear to be an employee pension benefit plan, it is not an employee benefit plan 
within the meaning of section 3(3) of ERISA and, thus, it is not covered under title I of ERISA. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


