
       
    
 
   
      
    
      
      
 

 
 

  
   

 
 

  
 

 
  

  
    

    
  

   
   

 
  

    
 

    
     
     

 
  

  
 

 
   

   
    

   
  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 
Pension and Welfare Benefit Programs 

OPINION 81-36A 
3(1), 3(2) 

MAR 26 1981 

Mr. Robert J. Freda 
Melrod, Redman & Gartlan 
Suite 1100 K 
1801 K Street, N.W. 
Washington, D.C. 20006 

Dear Mr. Freda: 

This is in reply to your letter dated August 12, 1980, regarding coverage under the Employee 
Retirement Income Security Act 1974 (ERISA) of a bonus incentive plan (the Program) to be 
established by Veda Incorporated (Veda) for its employees who do not take all of their 
authorized sick leave. You ask that the Department determine that the Program is neither an 
"employee welfare benefit plan" as defined in ERISA section 3(1) nor an "employee pension 
benefit plan" as defined in ERISA section 3(2) and therefore is not subject to the requirements of 
title I of ERISA. 

The following is a summary of the representations in your letter. Veda proposes to establish the 
Program for the purpose of paying employees for accumulated but unused sick leave. The 
Program provides that all Veda employees will become participants in the Program on their first 
day of employment. The Program will be unfunded; participants under the Program will be 
general creditors of Veda. Veda will establish and maintain a sick leave account (SLA) for each 
employee. Veda will credit each employee's SLA with the number of hourly units of allowable 
leave earned less the number of hourly units of allowable sick leave used. Each participant will 
be entitled to an incentive payment of the amount of the accumulated sick leave when the sum of 
his age and years of service with Veda equals 75 (the Rule of 75), if he is employed at that time. 

The initial incentive benefit will be equal to one-half of the net hourly units credited to the 
participant's SLA once the Rule of 75 is satisfied multiplied by the participant's current rate of 
compensation. This benefit is 1imited to 200 percent of the participant's compensation for the 
year during which the Rule of 75 is satisfied. You indicate that each year after the Rule of 75 is 
satisfied, the participant will be paid for one-half of the hours of sick leave earned during the 
year. The initial benefit will be paid in eight quarterly installments commencing 4 months after 
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the end of the year during which the participant satisfied the Rule of 75. The annual benefits 
thereafter will be paid in a lump sum each year within 4 months after the close of the plan year. 
The remaining one-half of the net hourly units credited to the participant who satisfies the Rule 
of 75 and who continues to be employed after the date of satisfying such rule is held in a 
"protected sick leave account" and may be used as sick leave by the participant in the future. 

Section 4(a) of ERISA title I provides, in relevant part, that title I applies to "… any employee 
benefit plan if it is established or maintained … by any employer engaged in commerce or in any 
industry or activity affecting commerce or … by any employee organization or organizations 
representing employees engaged in commerce or in any industry or activity affecting commerce 
… or …by both." Section 3(3) defines the term "employee benefit plan" to mean an employee 
welfare benefit plan or an employee pension benefit plan or a plan which is both a welfare 
benefit plan and a pension benefit plan. Section 3(1) defines the term "employee welfare benefit 
plan" to mean "… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such 
plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its 
participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) medical, 
surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, accident, disability, 
death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other training programs, or day 
care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) any benefit described in section 
302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or 
death, and insurance to provide such pensions)." 

Because the Program is to be established and maintained to compensate employees for not using 
sick leave, not to provide a benefit listed in ERISA section 3(1), the Program is not an employee 
welfare benefit plan within the meaning of that section. 

Section 3(2)(A) defines the term "employee pension benefit plan" to mean "… any plan, fund, or 
program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an 
employee organization, or by both, to the extent that by its express terms or as a result of 
surrounding circumstances such plan, fund, or program - (i) provides retirement income to 
employees, or (ii) results in a deferral of income by employees for periods extending to the 
termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating the 
contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan or the 
method of distributing benefits from the plan." 

In your letter, you suggest that the Program is not a pension plan because it does not result in a 
deferral of income. We assume, although it is not entirely clear from your submissions, that an 
employee, before meeting the Rule of 75, may in any year use all previously accumulated but 
unused sick leave and would not be limited to using a specified amount of sick leave in any 
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particular year. If that assumption is correct, we do not think that the Program would result in a 
deferral of income.1 

Nevertheless, even if the Program were to result in a deferral of income by employees, it would 
not be an employee pension benefit plan unless it results in a deferral for periods extending to the 
termination of covered employment or beyond, or provides retirement income to employees. The 
Program does not, by its express terms, provide retirement income to employees or result in a 
deferral of income by employees for periods extending to the termination of covered 
employment or beyond. 

However, even if a plan, fund, or program does not, by its express terms provide retirement 
income to employees or result in a deferral of income by employees to the termination of 
covered employment or beyond, it is an "employee pension benefit plan" within the meaning of 
section 3(2)(A) of ERISA if it has these effects as a result of surrounding circumstances. The 
question whether a plan, fund, or program has these effects as a result of surrounding 
circumstances is an inherently factual question. Section 5.01 of ERISA Procedure 76-1, 41 FR 
36281 (August 27, 1976), provides that the Department generally will not issue opinions on such 
questions. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

1 If your arrangements for "sick leave" restrict an employee from using in subsequent years "sick 
leave" which had been accumulated in earlier years but permit the crediting of such "sick leave" 
for purposes of the Program, the conclusions in this letter would have to be re-evaluated. 


