
       
    
 
   
 
      
      
 

 
  

   
   

  
  

 
    

 
  

  

  
  

    
 

 
 

     

  
 

  
 

   
  

  
    

   
   

    
   

 
 

    
  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-23A 
414(c)(4) 

FEB 25 1981 

Matthew T. Kissane, Esquire 
Strauss, Kissane, Davis & Hargrove 
3737 Camino Del Rio South, Suite 204 
San Diego, California 92108 

Identification Number: F-1768A 

Dear Mr. Kissane: 

This is in reply to your letter of December 16, 1980, in which you requested an advisory opinion 
under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) on behalf of the San 
Diego County Teamsters Health & Welfare Trust Fund (the Trust). Specifically, you are 
concerned with the applicability of the fiduciary responsibility and prohibited transactions 
provisions of ERISA to the receipt of deferred compensation after June 30, 1977, for services 
rendered to the Trust prior to that date. 

You represent that the trust was organized and is maintained under section 302(c)(5) of the 
Labor Management Relations Act and is an employee welfare benefit plan as defined in section 
3(1) of ERISA. Its trustees consist of eight individuals of whom four represent participating 
employers and four represent participating labor organizations. These trustees administer the 
Trust in a fiduciary capacity as defined in section 3(21)(A) of ERISA. 

You further stated that from 1973 until June 30, 1977, these trustees earned deferred 
compensation under the terms of the Trust and under a program formally adopted by the trustees. 
This deferred compensation was the accrual of rights to future payments of premiums from the 
assets of the Trust to an insurance carrier for the same health and welfare benefits provided 
participants and beneficiaries of the Trust. Trustees were eligible for this future coverage after 
completing six years of service as a trustee, and then, for each year of service (including the first 
six years) were entitled to a year of coverage. Benefits were provided only after resignation or 
termination as a trustee. As of June 30, 1977, further accrual of rights to future payments of 
premiums for this coverage terminated for all trustees. 

You request an advisory opinion from the Department of Labor to the effect that the Trust may 
provide these delayed payments of premiums for health and welfare coverage when rights to the 
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coverage accrued prior to June 30, 1977, and former trustees have resigned or otherwise 
terminated their positions as trustee and either (1) do continue to receive full-time pay from a 
participating employer, employer association, or labor organization, or (2) do not continue to 
receive full-time pay from a participating employer, employer association, or labor organization. 

Section 408(c)(2) of ERISA provides that nothing in section 406 (relating to prohibited 
transactions) shall be construed to prohibit any fiduciary from receiving any reasonable 
compensation for services rendered, or for reimbursement of expenses properly and actually 
incurred, in the performance of his duties with the plan; except that no person so serving who 
already receives full-time pay from an employer, or an association of employers whose 
employees are participants in the plan, or from an employee organization whose members are 
participants in such plan shall receive compensation from such plan, except for reimbursement of 
expenses properly and actually incurred. 

Regulations under section 408(c)(2) of ERISA, 29 CFR 2550.408c-2(b)(2), provide that under 
sections 408(b)(2) and 408(c)(2) of ERISA, the term "reasonable compensation" does not include 
any compensation to a fiduciary who is already receiving full-time pay from an employer or 
association of employers (any of whose employees are participants in the plan) or from an 
employee organization (any of whose members are participants in the plan), except for the 
reimbursement of direct expenses properly and actually incurred and not otherwise reimbursed. 

However, section 414(c)(4) of ERISA provides that sections 406 and 407(a) of ERISA shall not 
apply until June 30, 1977, to the provision of services between a plan and a party in interest 
under a binding contract in effect on July 1, 1974, or if the party in interest ordinarily and 
customarily furnished such services on June 30, 1974, if such provision of services remains at 
least as favorable to the plan as an arm's-length transaction with an unrelated party would be and 
if such provision of services was not, at the time of such provision, a prohibited transaction 
within the meaning of section 503(b) of the Internal Revenue Code of 1954. 29 CFR 2550.414c-
4(a) states that if the three requirements of section 414(c)(4) of ERISA are met, a person serving 
as a fiduciary to a plan who already receives full-time pay from a participating employer or an 
association of employers or from an employee organization may continue to receive reasonable 
compensation from the plan for services rendered to the plan before June 30, 1977. 

It is the conclusion of the Department of Labor as to both issues raised by you that the limitations 
contained in section 408(c)(2) of ERISA will not preclude the receipt after June 30, 1977, of 
deferred compensation earned for services rendered prior to that date, if the conditions of section 
414(c)(4) of ERISA are met. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is 
issued subject to the provisions of the procedure, including section 10, relating to the effect of 
advisory opinions. 
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Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Office of Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


