
       
    
 
   
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 

 
 

 
  

   
 

     
  

 
   

   
 

 
 
 

 
   

 
    

 
    

 
     

    
   

   
      

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

Pension and Welfare Benefit Programs 
AO 81-19A 

FEB 5 1981 

Ms. Jane B. Stranch 
Branstetter, Moody & Kilgore 
200 Church Street 
Fourth Floor 
Nashville, Tennessee 37201 

Dear Ms. Stranch: 

This is in response to your letter of May 21, 1980, requesting an advisory opinion regarding 
coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). You ask 
whether the Remembrance Fund of the United Association of Journeymen and Apprentices of 
the Plumbing and Pipefitting Industry of the United States and Canada, AFL-CIO, Local 572 (the 
Remembrance Fund) is exempted from the reporting and disclosure provisions of ERISA. 

You represent that on May 1, 1977, the Steamfitters Local Union No. 572 and the Plumbers 
Local Union No. 352 merged into one local union known as the Plumbers and Pipefitters Local 
572 (Local 572). Prior to the merger of these unions, each had maintained an updated death 
benefit fund in which union members participated on a voluntary basis. On May 1, 1977, Local 
572 entered into a new collective bargaining agreement which did not provide for a death benefit 
fund. However, the merging unions consolidated their death benefit funds into the Remembrance 
Fund by a combined Agreement and Declaration of Trust executed on May 1, 1977, which 
required contributions by all members of Local 572. Further, the Agreement and Declaration of 
Trust of the Remembrance Fund stated that the purpose of the monies collected by the 
Remembrance Fund was to provide burial expenses of $1500 to members of Local 572. 

Pursuant to section 4 of title I of ERISA, title I of ERISA applies to any plan (including an 
employee welfare benefit plan) which is not exempt under section 4(b). Section 3(1) of ERISA 
defines an “employee welfare benefit plan” as “… any plan, fund, or program which was 
heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee 
organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is 
maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the 
purchase of insurance or otherwise, (A) … benefits in the event of sickness, accident, disability, 
death or unemployment, … or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor 
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Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to 
provide such pensions).” 

Department of Labor regulation section 29 CFR 2510.3-1(g), issued August 15, 1975, states that, 
for purposes of title I of ERISA, the term “employee welfare benefit plan” shall not be 
considered to include a program under which contributions are made to provide remembrances 
such as a small gift on occasions such as the sickness, hospitalization or death of employees, 
members of an employee organization or members of their families. 

The Remembrance Fund was established and is to be maintained by an employee organization 
for the purpose of providing a benefit in the event of death which is a benefit described in ERISA 
section 3(1). It appears that the Remembrance Fund is not exempt as a remembrance fund as 
described in regulation section 2510.3-1(g) since the Remembrance Fund will provide $1500 per 
deceased member rather than merely providing a “small gift” on the occasion of death. It is the 
Department’s position, therefore, that the Remembrance Fund would be an employee welfare 
benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1). Since, there is no indication that the 
Remembrance Fund would be exempt under section 4(b), it must comply with all applicable 
requirements of ERISA title I including part 1 which pertains to reporting and disclosure. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


