
       
    
 
   
 
      
      
 

 
  

 
 

   
   

  
  

      
   

 
 

 
   

 
   

 
   

  
   

    
 

   
  

   

   
     

    
 

    
 

 
 

  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-13A 
Sec. 404(a)(1)(C) 

JAN 16 1981 

Mr. S. E. Clark 
Senior Vice President and Senior Trust Officer 
City National Bank 
Wilshire Boulevard at Roxbury Drive 
Beverly Hills, California 90210 

Re: Atalanta Selective T & F Fund Limited Partnership 
Identification Number: F-0253 

Dear Mr. Clark: 

This is in response to your letter regarding the application of the Employee Retirement Income 
Security Act of 1974 (ERISA) to the investment of employee benefit plan assets in the Atalanta 
Selective T & F Fund Limited Partnership (the Fund). 

You have stated that City National Bank (the Bank) is trustee to several employee benefit plans. 
Recently, various administrators of these plans have directed the Bank to invest plan assets in the 
Fund. The Fund Agreement provides that the Fund is established to invest its assets in a manner 
consistent with the provisions of ERISA. The Agreement further provides that the general 
partner of the Fund, the Atalanta Capital Corporation, will be an "investment manager" to all 
Fund assets as this term is defined in section 402(c)(3) of ERISA. Each employee benefit plan 
trust which signs the Agreement will be considered a limited partner of the Fund and is to supply 
information to the general partner so that he can comply with the provisions of ERISA. This 
information would include the investment objectives of the plan and a list of all parties in interest 
to the plan. The contributions of each plan trust will be invested by the general partner in several 
different accounts, each of which is to contain investments in a specific type of security (i.e. 
fixed income; common stock, etc.). The proportion of each plan's investment in each account 
will be determined by the general partner who will base his decisions on the periodically updated 
investment objectives of each plan as well as on the diversification requirements of section 
404(a)(1)(C) of ERISA. 

You have asked the following questions: 
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1. For diversification purposes, is the investment (of a plan in the Fund) a single limited 
partnership interest, or is it the underlying investments of the limited partnership? 

2. If the investment is determined to be the ultimate assets of the Fund, would the trustee be 
prudent in accepting the terms of the limited partnership agreement as evidence of 
compliance of the Fund's investments with section 404(a)(1)? 

3. Must the trustee attempt to supervise the actual investments of the Fund? 

With respect to your first question on the diversification requirement of section 404(a)(1)(C) of 
ERISA, you have noted that the Conference Report on ERISA (H.R. Rep. No. 93-1280, 93rd 
Cong., 2d Sess. 305 (1974)) states in part that: 

The conferees intend that, in general, whether the plan assets are sufficiently diversified 
is to be determined by examining the ultimate investment of the plan assets. For example, 
the conferees understand that for efficiency and economy plans may invest all of their 
assets in a single bank or other pooled investment fund, but that the pooled fund itself 
could have diversified investments. It is intended that, in this case, the diversification rule 
is to be applied to the plan by examining the diversification of the investments in the 
pooled fund. 

Based on your representations regarding the nature of the Fund, it is the Department's view that 
for the purpose of determining whether the diversification requirement of section 404(a)(1)(C) of 
ERISA is met in the case of a plan which has invested in the limited partnership, the investments 
of the limited partnership are to be considered investments of the plans. 

The foregoing is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (41 FR 36281). Accordingly, 
it is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10, relating to the effect 
of advisory opinions. 

Regarding your second and third questions, ERISA Procedure 76-1 provides in section 5.02(o) 
that the Department ordinarily will not issue advisory opinions on ERISA section 404(a), relating 
to fiduciary duties as applied to a particular conduct. Accordingly, the Department declines to 
express an opinion on those two questions. However, it appears that you concern underlying 
these questions also relate, in part, to the co-fiduciary liability provisions of section 405 of 
ERISA. You may wish to consider particularly section 405(d), which provides that with the 
proper appointment of an investment manager, as provided in section 402(c)(3), a plan trustee 
will not be liable for the acts or omissions of such investment manager unless he knowingly 
participates in, or knowingly conceals, an act or omission of the investment manager, when the 
trustee knows that such an act or omission is a breach of fiduciary responsibility. 
Notwithstanding these provisions, it should be noted that fiduciaries who appoint other 
fiduciaries have an ongoing responsibility to periodically review the performance of such 
appointees. On this subject see Question FR-17 of Interpretive Bulletin 75-8 (copy enclosed). 
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For a general explanation of section 405 of ERISA, your attention is called to pages 299 through 
302 of the Conference Report of ERISA. (H.R. Rep. 33-1280, 93rd Cong. 2d Session (1974)). 

This letter does not express any opinion as to matters not specifically addressed above. 
Nevertheless, you may wish to consider whether the Fund's practice of holding securities in the 
name of the Fund (or in street name for the benefit of the Fund) satisfies the requirement of 
section 403(a) of ERISA that, generally, a plan assets must be held in trust. In this regard, 
please note that the Department has under consideration proposed regulations 29 CFR sections 
2550.401b-1, 29 CFR sections 2550.403a-1 and 29 CFR sections 2550.403b-1 (44 FR 50363, 
August 28, 1979), amended in part on June 6, 1980 at 45 FR 39284. Those proposals relate to the 
definition of "plan assets" and to the requirement that such assets be held in trust. 

Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 

Enclosure 


